Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje bi trebalo da radite pred svojim mališanima

"Ako hoćemo deci da pokažemo kako je to voleti i biti voljen na romantičan način, moramo da ih pustimo da vide kako to izgleda."

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca su kao sunđer i upijaju sve oko sebe, počevši od naših razgovora, pa sve do našeg ponašanja, oni imitiraju sve. Pa ako želite da vaše dete razvije određeno ponašanje, morate se i vi ponašati tako. 

"Sve što radimo kao roditelji stvara našoj deci predstavu o normalnom," kaže bračni savetnik i porodični terapeut Suzan Stifelman. "Mi ne odgajamo decu. Odgajamo odrasle."

Suzan je sastavila listu deset stvari koje morate dozvoliti vašoj deci da vide, kako bi postali bolje osobe: 

1. Kako plačete.

"Mnoga deca misle da to što plaču znači da su bebe, ili slabi ili neuspešni u nekom smislu, ili neispravni, kao i da bi trebalo da ne osećaju tugu", kaže Stifelman. "Kada se ovakva osećanja pojave, ona se nose sa njima na nezdrav način. Ljudska bića su mašine za osećanja. Osećamo, i to pokazujemo ili demonstriramo našoj deci, kada se pred njima tako ponašamo, oni postaju lagodni sa tugom."

2. Kako se borite.

"Tek kada vide da su se i njihovi roditelji borili, deca će shvatiti da je to prirodan deo života - i kada se suočimo sa svojim problemima, kada pokušavamo da ih rešimo, mi im pokazujemo snalažljivost, a veoma je važno i to naučiti decu," objašnjava Stifelmanova. "Pustite decu da vide vaš problem i kako ćete se nositi sa njim, kako će te proći kroz to, kako ćete odmoriti, ili pitati za pomoć."

Povezane vesti

3. Kako ljubite svog partnera.

"Kada deca dođu neki brakovi postanu partnerstva - i trebalo bi da budu - ali ako hoćemo deci da pokažemo kako je to voleti i biti voljen na romantičan način, moramo da ih pustimo da vide kako to izgleda. Da u sred pravljenja večere i 'žongliranja dece', razmišljanja ko će ih voziti u vrtić ili školu i svega ostalog, oni vide da tu postoji toplina i nežnost između mame i tate, ili tate i tate, ili mame i mame."

4. Kako vežbate.

"Ovo im pokazuje kako vaš dan izgleda, i da ne brinete samo o stvarima koje neguju um, već i vodite računa o svom telu. Ako pokažemo deci da je abnormalno ili čudno da ne vežbaju, da se ne kreću, guramo ih da im vežba postane doživotna navika."

Povezane vesti

5. Kako planirate budžet.

"Mnogi roditleji žele da zaštite decu od novčanih problema i to je u redu, pogotovo ako postoje problemi, ali mislim da je bitno da roditelji žive onako kako mogu i da pokažu deci kako izgleda kada imate određenu sumu novca da potrošite. Počnite da im pričate o otme koliko šta košta, koliko plaćate kiriju, koliko novca trošite na automobil - tako neće nespremni otići u svet odraslih."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica