Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholozi sa Harvarda: 6 trikova za odgajanje dobrog deteta

Šta je potrebno za podizanje i vaspitanje "dobre" dece? Na ovo pitanje psiholozi čuvenog univerziteta su dali odgovor...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi roditelji žele da im deca ostvare ciljeve i pronađu sreću, ali istraživači sa Univerziteta Harvard veruju da postoje određene strategije kako da uz roditeljsku pomoć deca izratu u ljude koje želite da budu. Evo šest praktičnih saveta:

Izlazite češće sa svojom decom

Ovo je kao temelj svega. Provodite redovno vreme sa svojom decom, pitajte ih otvoreno sve što vas o njima zanima, pitajte ih na koji način oni doživljvaju svet oko sebe i pažljivo slušajte njihove odgovore. Ne samo da ćete naučiti sve one stvari koje vaše dete čine posebnim i jedinstvenim, već ćete im takođe pokazati da je dobro pokazati interesovanje i zabrinutost za drugu osobu.

Povezane vesti

Ako je nešto važno, recite naglas

Prema istraživačima “iako će većina roditelja i staratelja reći da im je briga o deci na prvom mestu, mališani često toga nisu svesni.” Zato vodite računa da neke bitne stvari izgovarate pred njima. Ako vam je nešto važno, budite u kontaktu sa učiteljima, nastavnicima, trenerima kako bi i oni bili upućeni.

Podstičite svoju decu

Ako vaše dete želi da iz nekog razloga odustane od sporta koji trenira ili od bilo koje druge aktivnosti, podstaknite ga da identifikuje izvor problema koji ga je na to naveo, i razmotrite situaciju zajedno. Tako ćete mu pomoći da shvati da odustajanje od nečega neće rešiti problem.

Povezane vesti

Razvijte kod svoje dece osećaj zahvalnosti

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji imaju naviku izražavanja zahvalnosti uglavnom darežljiviji, manje egoistični, milostivi, kao i da znaju da opraštaju. Zato je dobro da roditelji insistiraju na tome da se njihovi mališani međusobno pomažu i hvale tokom dana. A kada je u pitanju nagrađivanje “dobrog” ponašanja, naučnici preporučuju da roditelji hvale samo neobična dela dobrote.

Saznajte koje su destruktivne emocije vašeg mališana

Pomozite detetu da u rešavanju raznih konflikta prepoznaju različite negativne emocije - ljutnju, bes, stid, zavist. Na taj način će ih lakše izbeći, ukoliko umeju da ih prepoznaju. 

Povezane vesti

Podstaknite empatiju kod svoje dece

Skoro sva deca se saosećaju sa svojim malim krugom porodice i prijatelja, kažu istraživači. Trik je da se brinu o svima podjenako. To se može postići tako što ćete ih naučiti da budu pažljivi slušaoci, da se “stave u tuđe cipele”, kao i podsticanjem empatije kada slušaju neke vesti na televiziji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica