Ako nisi iskusio neuspeh, nikada nećeš uspeti, rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strepi od neuspeha. Međutim, sami sebi moramo dozvoliti neuspeh i greške, ali isto tako i sopstvenoj deci.

U ovim situacijama roditelji treba da dozvole detetu da pogreši, jer će ono tako učiti o životu i bolje se u njemu snalaziti...

1. Pogrešni prijatelji 

Gotovo svako dete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo previše da se mešate u detetov izbor. Deca, pogotovo u srednjoj školi, 'isprobavaju' prijatelje baš kao što isprobavaju razne sposobnosti u potrazi za sopstvenim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim karakteristikama i profilima ljudi. 

2. Sportska i druga takmičenja

Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova deca mama i tata trebalo bi da doživljavaju kao da su deci baka i deda, a ne roditelji, savetuju stručnjaci. Što to znači? 

Baka i deda obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju dok su roditelji uključeni i u detetov uspeh na takmičenju. Očekuje li se od deteta konstantno izvrsni rezultati to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga, pa će izostati zabava i iskustvo učenja. 

3. Kućni poslovi

Dete nekad mora učiti iz vlastitog iskustva i iz vlastitih pogrešaka. Primjerice, ako nije pravilno napunilo perilicu suđa, suđe koje se nije dobro opralo morat će oprati na ruke. Ako nije pokupilo svoj prljavi veš i stavilo ga na odgovarajuće mjesto nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo vjerojatno će drugi put postupiti ispravno. 

4. Domaći zadatak

Ocene i učenje važni su i roditelj mora detetu jasno da objasni šta se od njega očekuje, kao i da ga podstiče na pravovremeno pisanje domaćeg zadatka, bilo da zadatak mora da napiše pre večere, u petak uveče, pre početka vikenda ili kakav god je dogovor. 

Ipak, detetu treba dozvoliti da ima bar delimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima bez toga da ga roditelj stalno 'gnjavi' sa očekivanjima. Ako ne uradi zadatak ili ne nauči gradivo moraće samo da snosi posledice u školi.