Sama pomisao da će vaše dete "ludu noć" proslaviti daleko od vas, izaziva strepnju. Odmah vam kroz glavu prolaze alkohol, droga i nasilje, a ta izloženost mnogim iskušenjima i opasnostima povećava roditeljski strah i potrebu za većom kontrolom. 

Sa druge strane, mladi u razdoblju između detinjstva i zrelosti žele da izgrade vlastite stavove i imaju potrebu za emocionalnim udaljavanjem od roditelja, za nezavisnošću. Želja za proslavom Nove godine bez roditelja, očekivano je ponašanje.

Zbog toga, stručnjaci savetuju da pronađete ravnotežu između svojih briga i potreba vašeg tinejdžera:

1. Razgovarajte o tome kakva iskušenja može očekivati i kako da reaguje u tim situacijama. Važno je naučiti tinejdžera kako da se ponaša prema konzumiranju alkohola. Na proslavi Nove godine neizostavno će mu se nuditi alkoholna pića i potrebna je hrabrost da se kaže: "Neću više, hvala." Ohrabrite svoje dete da nauči kako da postavi granicu.

2. Saznajte gde i sa kim ide na proslavu. Važno je poznavati prijatelje sa kojima se druži. Bez obzira na to da li se radi o kućnoj žurki ili izlasku u klub, obavezno proverite sa kim dete ide. Naravno, nemojte preterivati i špijunirati ga tajno, već ga kroz neformalni razgovor upitajte. 

3. Važan je i dogovor da dete ne menja mesto izlaska ukoliko vas o tome ne obavesti. To možete postići samo ako se postavite kao prijatelj u razgovoru sa njim. Nemojte izigravati strogoću i istražnog policajca, nego samo stavite detetu do znanja da ste tu za sve što mu treba.

4. Dogovorite način odlaska i dolaska kući. Najbezbednije je da budete uključeni u odlazak i dolazak deteta iz provoda. Stavite mu se na raspolaganje kako bi dete bilo opušteno, a i vi ćete manje brinuti. 

Ukoliko dete nije saglasno sa tim da ga vozite, možete da se dogovorite sa nekim od drugih roditelja da bude na usluzi, ili jednostavno dajte detetu novac za taksi. Važno je da zna da nikada ne ulazi u auto sa nepoznatim osobama, da ne ulazi u auto sa osobom koja je pila alkohol i da se obrati za pomoć na najmanji znak opasnosti.

5. Vreme povratka kući stvar je dogovora. Dopustite detetu da ostane i do jutarnjih časova ako to želi i ukoliko se tada vraća i njegovo društvo. Budite roditelj u kojeg dete ima poverenja! Dete bi trebalo da zna da ćete biti tolerantni i fleksibilni i da će imati priliku da objasni kašnjenje.

6. Neraspoloženje tinejdžera prema vašim pravilima očekivano je. Tinejdžeri su buntovni, ali to ne znači da nisu čuli vaše dobronamerne savete. Zapravo, sve što ste im rekli oni imaju na umu, ali ne vole da im "popujete" o tome. I opet, imajte poverenja!

Marija Ilić

Izvor: Žena.hr