Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko vremena deca smeju provoditi pred kompjuterom?

Preteran boravak ispred ekrana može imati negativne posledice po dete, upozoravaju lekari. Zbog toga je važno da deci ograničite upotrebu kompjutera, telefona, televizije, ali i društvenih mreža!

  Izvor: Foto: Shutterstock


Mnogi roditelji nisu svesni štetnog uticaja medija na njihovu decu, to je razlog zbog kog su se doktori udružili i rešili da povećaju svest roditelja o ovom problemu, objavivši novu politiku.

"Ograničite deci vreme koje provode kucajući poruke, na Fejsbuku, Tviteru, ili ispred televizora, takođe zabranite upotrebu telefona i kompjutera u spavaćoj sobi", savetuju doktori.

Deca između osam i 18 godina provode u proseku oko sedam sati dnevno za nekim od ovih uređaja. Mnogi od njih gledaju televiziju putem interneta i nakon odlaska u krevet kucaju poruke eksplicitne sadržine, dok većina roditelja toga nije svesna.

"Garantujem vam, ukoliko imate četrnaestogodišnjeg dečaka koji ima pristup internetu u spavaćoj sobi da gleda pornografske stranice", kaže Starsburger, jedan od autora Američke akademije za pedrijatrijsku politiku.

Nasilje, zlostavljanje putem interneta, nedostatak sna, su samo neki od problema koji se javljaju, ali većina roditelja nema predstavu o još ozbiljnijim posledicama koje može da napravi uticaj media na svest mladih.

S obzirom na vreme u kom živimo činjenica je da je veoma teško svesti vreme provedeno na ovaj način na minimum, ali to nije razlog roditelja da odustanu. Potrudite se da objasnite deci konkretne razloge zašto je to po njih dobro i postepeno dođite do dva sata, koji bi obuhvatali upotrebu telefona, kompjutera i televizije. Ostatak slobodnog vremena možete da ih usmerite na bavljenje sportom, čitanje knjige ili neku drugu korisnu aktivnost.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica