Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polazak u prvi razred: Ranije u školu ili ne?

Da li je Zakon koji je donet - da deca sa šest i po godina moraju da krenu u prvi razred, bez obzira na procenu zrelosti psihologa, poguban za razvoj detetove ličnosti?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naš školski program već u prvim mesecima od dece traži sedenje po 45 minuta tokom pet časova i podrazumeva zahtevno gradivo i nivo zrelosti - koji, najčešće, deca u uzrastu od šest i po godina ne poseduju. Vezano sa tim, posebno se ističe razlika između dečaka i devojčica, jer dečaci u tom uzrastu obično nisu sasvim usvojili finu motoriku - potrebnu za pisanje, seckanje, lepljenje i slično, već još uvek imaju potrebu za aktivnijim trošenjem energije.

Na pitanje da li je raniji polazak u školu poguban po decu, odgovara pedagog Jelena Holcer

Prednosti i mane novog Zakona

Trenutno važeći Zakon ima dobre namere, ali u realizaciji - to jest u praktičnoj primeni, vide se i brojni nedostaci. Donet je u pokušaju da se naši propisi što više približe evropskim, a kao da je potpuno zaboravljena činjenica da se u zemljama iz našeg okruženja u određenim razredima uče potpuno drugačiji sadržaji nego kod nas (mnogo jednostavniji i "bliži" dečjim interesovanjima).

Povezane vesti

Tako u školskim klupama sede i oni koji će u mesecu decembru da napune sedam godina, kao i oni koji će u sledećem januaru da napune osam godina. Razmak od čitave kalendarske godine se ogleda u mnogo aspekata: emotivnoj zrelosti, motivisanosti da se usvajaju školski sadržaji, razumevanju važnosti sticanja radnih navika, socijalnim veštinama.

Razlike između devojčica i dečaka

Iako su individualne razlike velike, a generalizacije nepoželjne, devojčice zaista brže i lakše prihvataju školske obaveze. Njihova adaptacija je brža, koncentracija duža, a mogućnost mirnog sedenja 45 minuta po času veća.

Povezane vesti

Fina motorika, potrebna za pisanje, seckanje... se stiče kroz proces koji započinje još u predškolskom uzrastu, a naš školski sistem podrazumeva da je on skoro u potpunosti završen u prvom razredu. U praksi to, naravno, nije tako. Naime, deca i dalje imaju potrebu da seckaju, lepe, igraju se... ali će, umesto toga, pripremu za pisanje u školi da čine na drugačiji način: ispisivanjem linija, nalik na metod koji su svojevremeno prolazili njihovi roditelji, ili bake i dede.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica