Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izaći na kraj sa tinejdžerima

Nekoliko saveta pomoći će vam da sa vašim tinejdžerom pronađete zajednički jezik.

Izvor: Mondo

Izlasci
Svaki roditelj može da proceni kada je njegovo dete zrelo za izlazak u grad. Psiholozi smatraju da, iako je možda pogrešno davati uopštenu procenu, to ne treba da bude pre 13. godine. Dok duže ostajanje, odnosno dolazak kući posle ponoći, trebalo bi tolerisati posle 16.

Najvažnije je da ostanete dosledni u onome što tražite od njih - kada kažete da dođe do ponoći kući, ne dozvolite mu da izvuče još nekih pola sata ili sat, jer će, u suprotnom, stalno da pomera vreme, i to više iz nekog svog hira. Ne zaboravite bar diskretno da proverite na kakva mesta i sa kim vaš tinejdžer izlazi.

Džeparac
Visinu džeparca treba da odredite prema tome za šta je vašem detetu potreban novac. Ne treba da budete ni mnogo strogi, ali ni galantni. Najbolje je da mu date onoliko koliko dobija većina njegovoh vršnjaka.

Oblačenje
Za tinejdžere je karakteristično da prihvataju neobične trendove i često iz nekog bunta nose odeću koju njihovi roditelji nikako ne prihvataju. U ovom periodu deca uglavnom imitiraju svoje idole iz sporta, sveta muzike, filma, šou biznisa, i zbog toga često prelaze granice koje su primerene njihovim godinama.

Ali treba da znate da su to prolazne faze i da ćete se, ako pogledate neku vašu sliku iz tinejdžerskog perioda, sigurno slatko nasmejati. Svi smo prošli kroz ove faze i nervirali roditelje, samo je sada došlo vreme da vi budete na drugoj strani. Ako nastavite da ga kritikujete, teško da ćete promeniti nešto u njegovom oblačenju, a možete izazvati samo kontraefekat, savetuje "Život plus".

Pomoć u kući
Kako biste ga uveli u kućne poslove, dozvolite tinejdžeru da učestvuje u sastavljanju kućnih pravila. Najvažnije je da izjednačite prava i odgovornosti. Na primer, postavite pravilo da ima svoje obaveze u kući - spremanje svoje sobe, usisavanje, sređivanje svog ormara, knjiga, iznošenje smeća...

Ako vaš tinejdžer prekrši neko pravilo, uskratite mu i pravo na duži izlazak. Osim toga što ćete dobiti pomoć u kući, pomoći ćete i vašem tinejdžeru da stekne radne navike.

Ne upoređujte ih sa sobom
Najčešća greška roditelja je kada svoju decu upoređuju sa sobom u tim godinama. Pre svega treba da znate da smo svi različiti, i da vaši tinejdžerski dani takođe nemaju veze sa onim što su proživeli vaši roditelji u tom periodu.

Bitno je i to da se danas deca suočavaju s drugačijim ciljevima, ambicijama, očekivanjima i pritiscima, zato bi trebalo da imate više razumevanja za njihove želje i potrebe. To ne znači da im treba tolerisati hirove, ali ih bar saslušajte i kroz razgovor bez vikanja i ucenjivanja, dođite do nekog zajedničkog rešenja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica