Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspešno vaspitanje: Nemojte govoriti detetu da je pametno

Većina mladih roditelja, u želji da uspostave što bolji odnos sa detetom, trudi se da bude brižno i puno razumevanja, čak i više nego što je to potrebno, a onda kada shvate da njihove strategije i metode ne deljuju javlja se - panika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dvoje pisaca i novonara Po Bronson i Ešli Merimen, napisali su knjigu o vaspitanju isnpirisanu upravo tim problemom - panike koja nastaje kod roditelja kada shvate da godine truda, njihov napor nije urodio plodom.

Jedno od polaznih pitanja za autore knjige je bilo: Zašto, nakon decenija brižnog, progresivnog roditeljstva i obrazovanja, imamo toliko društvenih problema sa decom i tinejdžerima?

U ovoj knjizi, autori razbijaju razne moderne mitove o deci, koristeći se rezultatima velikog broja najnovijih naučnih istraživanja. 

Povezane vesti

Jedan od osnovnih zaključaka dvoje autora jeste da smo danas počeli da se "plašimo" sopstvene dece. Savremeno roditeljstvo je zakazalo na pitanjima kritike i discipline, što na dugi rok veoma štetno utiče na decu. Moramo da povratimo autoritet, da prestanemo da im izigravamo prijatelje, i preispitamo sve što smo mislili da znamo o vaspitanju dece.

Primeri su mnogobrojni: kada dete pokaže svoj najnoviji crtež, oni se po pravilu oduševe i kažu mu kako je talentovano - umesto da mu savetuju da sledeći put manje aljkavo boji ili strpljivije povlači linije. Kada se dete požali da ga začikavaju drugovi, umesto da mu poruče da mora samo da se snađe i reši situaciju, oni ga grle i obećavaju mu da će se pobrinuti da mu se to više ne desi.

Povezane vesti

Deca koja najviše upadaju u nevolje, deca su roditelja koji ne uspostavljaju jasna pravila. To su roditelji koji su puni ljubavi i razumevanja za decu, bez obzira na to šta ona čine. A deca takav odnos tumače kao nedostatak brige i interesovanja. Iako se danas obično propoveda suprotan pristup, za uspostavljanje pravilnog odnosa roditelj-dete je važno da roditelji ponekad upotrebe onu staru dobru rečenicu: "Zato što sam ja tako rekao/la".

Nemojte reći detetu da je pametno

Jedna od najopasnijih zabluda modernog roditeljstva, kako smatraju autori knjige, jeste ubeđenje da deci po svaku cenu treba usaditi samopouzdanje. Nema tog deteta koje danas svakodnevno ne čuje po nekoliko puta kako je "pametno" i "talentovano".

Zapravo, nova istraživanja pokazuju da je hvaljenje dece recept za njihovo upropašćivanje. Stalno hvaljena deca postaju "zavisna od pohvala" i razmažena, nesposobna da se snađu kada naiđu na problem ili dožive neuspeh. Pošto znaju da se od njih očekuje da održe svoj imidž "genijalaca", preterano hvaljena deca postaju nervozna i zabrinuta za svoj status, i polako biraju sve lakše zadatke kako bi unapred sebe osigurala od mogućnosti neuspeha. Deca koju previše hvale, postaju neprijatno društvo za druge i loši timski igrači.

Umesto da razmišljaju o sadržaju zadatka, ona razmišljaju samo o rezultatu - da li su bila uspešna i opravdala svoj imidž. Zato su spremna da učine sve da bi to postigla, uključujući i kritikovanje i omalovažavanje drugih u cilju uzdizanja sebe.

Povezane vesti

Hvalite trud, ne pamet

Najgore što svom detetu možete reći, jeste: "Tako si pametno", poručuju autori. Koliko god bili u iskušenju da to radite, nikada ne smete da hvalite dečje sposobnosti.

Umesto toga, hvalite vrednoću i trud - kada dete uradi nešto za pohvalu, recite mu: "Sigurno si se baš potrudio", čime ste pohvalili nešto što dete može da kontroliše - količinu uloženog napora. Tako ćete ga motivisati da se još više trudi u budućnosti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica