Poslednja studija na temu gojaznosti, objavljena 12. avgusta u štampanom izdanju magazina Pediatrics, potvrđuje da način života u najvećoj meri određuje mogućnost dobijanja ove bolesti, ali da ona može biti različito uzrokovana u zavisnosti od pola.

"Sport smanjuje rizik za pojavu gojaznosti kod dečaka za čak 23 procenta, dok kod devojčica to nije slučaj. U drugu ruku, faktori koji utiču na pojavu gojaznosti su manji za 19 odsto kod devojčica koje konzumiraju mleko", kaže autorka studije doktorka Elizabet Džekson, asistent profesora na Univerzitetu u Mičigenu.

Pojava gojaznosti kod dece je veliki zdravstveni problem. U proteklih 30 godina, gojaznost je drastično povećana među decom i tinejdžerima. Prema izveštaju iz 2010. godine, čak 20 odsto dece uzrasta od 11 do 14 godina je gojazno, navodi se u studiji.

"Zbog toga bi roditelji i nastavnici trebalo da ohrabruju devojčice da se više bave sportom", savetuje autorka dr Elizabet.

Pomenuta studija je utvrdila vezu između gojaznosti i pola, ali ne i u kakvom su oni tačno odnosu. 

Pretpostavlja se da deca koja piju mleko, manje konzumiraju sokove zasićene šećerima, te iz tog razloga nisu sklona gojenju u ovom uzrastu. Što se tiče uticaja sporta na ovu pojavu, rezultati istrživanja se ne mogu u potpunosti uzeti u obzir jer vannastavne aktivnosti poput gimnastike i plesa nisu potpale pod kategoriju sporta.

"Nema velikih iznenađenja kada su u pitanju istraživanja na temu gojaznosti, ovi podaci su većini poznati. Strategija za smanjenje gojaznosti varira u zavisnosti od starosnog doba", objašnjava Majkl Goran, profesor preventivne medicine i direktor istraživačkog centra za dečiju gojaznost na Univerzitetu "Keck School of Medicine" u Južnoj Kaliforniji.

Kada su u pitanju deca od petog do osmog razreda, Goran preporučuje da se smanji unos zaslađenih pića i gaziranih sokova, kao i da se postave limiti i kada su u pitanju slatkiši i grickalice. Takođe, gledanje televizije dva ili više sati dnevno povećava rizik od razvoja gojaznosti za 19 procenata, zbog čega je neophodno ograničiti korišćenje TV aparta i kompjutera.

Određeni obrasci zdravih navika i zdravog života bi trebalo da se ustanove što je ranije moguće, zaključuju lekari.