Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podstičite razvoj grafomotorike kod deteta

Nesposobnost držanja olovke i pisanja reči i rečenica je čest problem malih školaraca. Kako pomoći detetu da ga prevaziđe?

  Izvor: Foto: Thinkstock

Pisanje je složena aktivnost, u kojoj učestvuje veliki broj mišića ruke, šake i prstiju, a kojom upravlja mozak. Razvojem vizuelno-motorne percepcije, koja se vremenom automatizuje, pisanje postaje automatska radnja. Danas većina dece mnogo pre polaska u školu zna sva slova, ali da bi mogla da pišu, to nije dovoljno.

Koordinacija oko-šaka se uspostavlja u 18. nedelji života, kada beba počinje prvi put voljno da hvata ponuđeni predmet sa strane, stavlja ga ispred tela, premešta iz ruke u ruku i posmatra. Daljim razvojem funkcije šake, beba izvodi sve preciznije pokrete, čime se razvija fina motorika, uz dobru koordinaciju prstiju i oka. Razvoj ovih sposobnosti je od suštinskog značaja za pisanje.

Kod jednog broja dece se javlja problem, iako naizgled za pisanje ne postoje prepreke - jer je dete zdravo, vidi, čuje, inteligentno je, nema neuroloških ispada. Nepravilan rukopis kod te dece može da bude iz različitih razloga, neophodno je da se svaki slučaj posmatra pojedinačno, kako bi se utvrdio glavni uzrok. Pored nezrele vizuelne percepcije i govorno-jezičkih poremećaja, uzrok problema u pisanju može da bude poremećaj u razvoju grafomotorike.

Pisanje je složen proces

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja slova, reči i rečenice. Pored pokreta šakom i prstima, potrebno je i usmeravanje pogleda i pažnje na aktivnost pisanja. 

Negativna strana kompjutera

Korišćenje kompjutera je danas neizbežno, i svakako donosi puno prednosti, ali ima i negativnih strana. Jedna od njih je što se sve manje piše i crta rukom - to odraslima štedi vreme, ali deci uskraćuje razvoj punog potencijala ruke i šake. Fina motorika direktno utiče na razvoj govora, pa je to prvi znak da će dete imati problem kasnije i sa pisanjem. Pored fizičke neaktivnosti i nepravilnog držanja, kao i nespretnosti u korišćenju lopte - zbog loše razvijene krupne motorike, veliki broj dece sa smetnjama u govoru i pisanju pokazuje da je još jedan, nemali problem pred decom i roditeljima, sa kojim ne mogu da se izbore bez stručne pomoći

.Problem može da se ogleda u nepravilnom držanju olovke, previše jakom ili previše slabom pritisku olovke o papir, lošoj organizaciji u prostoru na kome se piše, poteškoćama u pisanju krivih linija... što sve može da se vidi dok je dete još u vrtiću. Kako je grafomotorika sposobnost koja se razvija, problemi koje dete ima mogu da se prevaziđu vežbanjem - ukoliko se uoče na vreme i tretiraju na pravi način.

Faze pripreme za pisanje

Razvoj grafomotorne sposobnosti započinje u uzrastu od 18 meseci i traje do polaska u školu, kada se najčešće uoče određeni problemi, ako postoje. 

Pre nego što sa godinu i po dana počne da škraba olovkom po papiru, dete drži olovku sa godinu dana i oponaša šaranje po papiru. Knjige lista prvo tako što okreće po nekoliko listova odjednom, da bi sa dve godine okretalo list po list - kada počinje da drži olovku palcem, kažiprstom i srednjim prstom, i oponaša povlačenje vertikalne linije. Sa dve  i po godine, rado se igra olovkom i papirom, povlači vertikale i horizontale, i ume da precrta krug. Pored aktivnosti koje su direktno usmerene na korišćenje olovke, sve ostalo što dete radi rukama - doprinosi razvoju grafomotorike:

- hvatanje, držanje i ispuštanje igračaka

- prebacivanje igračaka iz ruke u ruku, ređanje kocki

- hvatanje sitnih predmeta, čime se razvija "pincetni" hvat

- držanje kašike i samostalno hranjenje, korišćenje viljuške

- svlačenje i oblačenje odeće i obuće

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica