Zašto dete ima loš zadah? Evo šta je najčešći problem i da li treba da se leči

Često se dešava da iznenada, bez bilo kakve očigledne bolesti, iz usta deteta počne da se oseća neprijatan, oštar miris. Zašto se ovo dešava? I da li ovaj miris iz usta deteta ukazuje na razvoj neke ozbiljne infekcije?

Shutterstock

Lekari su utvrdili da su glavni „proizvođači” nepodnošljivog sumporno-amonijumskog zadaha posebne bakterije, koje razgrađuju proteine koje dobijamo u hrani. Štaviše, ovo se dešava kod i odraslih i dece, direktno u ustima. Zapravo, ovo je prvi korak duž dugog procesa varenja. Tokom varenja hrane, neizbežno se formiraju neka jedinjenja koja sadrže sumpor, koja, u stvari, emituju užasan miris.

Međutim, priroda je predvidela ovaj trenutak i ljudskoj pljuvački dodala posebnu komponentu (naime, specifičnu vrstu streptokoka), koja bi u teoriji trebalo da neutrališe nepodnošljivu „aromu“ sumpora. Ali u praksi često ima dosta primera gde se to ne dešava. Obično iz dva razloga:

  • ima premalo pljuvačke u ustima;
  • ima previše bakterija u ustima koje razgrađuju proteine (a previše ih je kada imaju šta da jedu – odnosno kada se ostaci hrane ili osušena sluz stalno nakupljaju u ustima).

Kod odraslih može postojati i treće objašnjenje - u ustima ima dovoljno pljuvačke, ali ne sadrži taj isti „sanitarni“ streptokok. Međutim, ovaj uzrok lošeg zadaha nema nikakve veze sa decom - njihova pljuvačka uvek ima „tačan“ sastav.

Dakle, problem lošeg mirisa je uvek povezan sa pljuvačkom. A pokušaji da se loš zadah kod deteta „poveže” sa problemima sa želucem, žučnom kesom ili crevima potpuno su neosnovani. Problem neprijatnog mirisa iz usta tiče se samo usne (a ponekad i nosne) šupljine i isključivo je ograničen na nju.

Faktori koji doprinose razvoju neprijatnog mirisa kod deteta su:

  • Suv vazduh u prostoriji
  • Dete se aktivno kreće i mnogo se znoji (što takođe doprinosi suvim ustima)
  • Svaka akutna respiratorna virusna infekcija (tokom bilo koje prehlade ili gripa, utiče da respiratorni trakt postaje suv i u njima se stvara višak sluzi - s druge strane, to su dodatni proteini za bakterije, čijom razgradnjom nastaju jedinjenja sumpora, a to je i prepreka za „rad“ pljuvačnih streptokoka)
  • Bilo koja hronična upala u respiratornom traktu (bilo da je u pitanju upala grla kod deteta ili bronhitis, upala pluća)
  • Loši zubi sa znacima karijesa ili parodontalne bolesti
  • Alergijski rinitis (koji takođe uzrokuje nakupljanje viška sluzi u nosnoj i usnoj šupljini)
  • Zapaljenje krajnika

Simptom bolesti ili loša ishrana

U stvarnosti nije ni jedno ni drugo! Loš zadah nema nikakve veze sa varenjem, niti sa bilo kojom infekcijom, niti sa bilo čim drugim osim sa stanjem oralne sluzokože.

Dakle, u skoro 100% slučajeva kada dete ima loš zadah (do 13-14 godina), to nije povezano sa nekom ozbiljnom bolešću. Štaviše, ova pojava ni na koji način nije povezana sa bilo kojim drugim delom tela deteta osim usne i nosne duplje. Roditelji, nemojte se uznemiravati: koliko god detetov zadah iznenada zaudarao, sve je u redu sa sistemom gastrointestinalnog trakta. Uzrok zadaha treba tražiti isključivo u ustima, ili, u ekstremnim slučajevima, u nosu.

Kako da sprečite loš zadah kod deteta

Da biste eliminisali loš zadah kod deteta, potrebno je rešiti dva glavna problema: otkloniti probleme sa zubima (ako ih ima) i obnoviti salivaciju. Da biste to uradili, trebalo bi da uradite sledeće:

  • periodično dajte detetu vodu sa limunom da pije
  • vlažnost vazduha treba da bude između 60-70% u prostoriji
  • proverite stanje zuba kod zubara
  • ako ne diše na nos, isperite ga fiziološkim rastvorom (i to uradite nekoliko puta tokom dana)
  • proverite kod otorinolaringologa stanje krajnika

Dakle, uglavnom, suprotno popularnom verovanju roditelja, loš ili jak miris iz usta deteta nije medicinski problem - nema ničeg posebnog za lečenje. Jedino što treba da uradite jeste proveriti stanje zuba i jezika (da li se tu nakupljaju ostaci hrane), proveriti da li postoji zapaljenski proces u grlu i na kraju saznati da li nos deteta normalno diše.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10