Različite upale pluća drugačije ugrožavaju dete: U ovim slučajevima antibiotici nisu rešenje

Pneumonija je infekcija ili upala pluća. Normalno, male vrećice u plućima su ispunjene vazduhom. Kod nekoga ko ima upalu pluća vazdušne kese se pune gnojem i drugom tečnošću.

Shutterstock

Virusi, poput gripa ili RSV (respiratorni sincicijski virus), uzrokuju većinu slučajeva upale pluća. Deca sa upalom pluća izazvanom virusom obično imaju simptome koji se javljaju tokom vremena i obično su blagi.

Manje često, bakterije mogu izazvati pneumoniju. Kada se to dogodi, deca će se obično brže razboleti, počevši od iznenadne visoke temperature, kašlja, a ponekad i ubrzanog disanja. Tipovi bakterijske pneumonije uključuju pneumokoknu pneumoniju, mikoplazma pneumoniju (hodajuću pneumoniju) i pertusis (veliki kašalj).

Koji su znaci i simptomi pneumonije?

Znaci i simptomi pneumonije su:

  • groznica
  • kašalj
  • jeza
  • brzo disanje
  • disanje uz zvukove hroptanja ili pištanja
  • otežano disanje
  • povraćanje
  • bol u grudima
  • bol u stomaku
  • neaktivnost
  • gubitak apetita (kod starije dece) ili loše hranjenje (kod beba)

Kako se dijagnostikuje 

Lekari će obaviti pregled da bi potražili upalu pluća. Oni će proveriti izgled deteta, obrazac disanja i vitalne znake. Slušaće pluća i možda će tražiti rendgenski snimak grudnog koša .

Kako se leči 

Deci koja imaju virusnu upalu pluća nisu potrebni antibiotici. Antibiotici deluju samo protiv bakterija, ne i virusa. Neko sa virusnom pneumonijom od virusa gripa ili COVID-19 može dobiti antivirusni lek ako je u ranoj fazi bolesti.

Lekari leče bakterijsku upalu pluća antibiotikom koji se uzima oralno. Obično se to može i kod kuće. Antibiotik koji koriste zavisi od vrste bakterije za koju se smatra da je izazvala upalu pluća.

Neka deca će možda zahtevati lečenje u bolnici ako pneumonija izaziva trajnu visoku temperaturu ili probleme sa disanjem, ili ako im je potreban kiseonik, povraćaju i ne mogu da uzimaju lek ili imaju infekciju pluća koja se možda proširila u krvotok.

Bolnički tretman može uključivati infuziju, antibiotike i tečnosti i tretmane disanja. Ozbiljniji slučajevi mogu se lečiti u jedinici intenzivne nege.

Kako roditelji mogu pomoći?

Deca sa upalom pluća moraju da se dosta odmaraju i piju puno tečnosti dok telo radi na borbi protiv infekcije. Acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći u ublažavanju groznice ako vašem detetu bude neprijatno ali uvek se konsultujte sa lekarom.

Ako lekar smatra da vaše dete možda ima bakterijsku upalu pluća, prepisaće antibiotike. Dajte lek prema rasporedu onoliko dugo koliko je propisano. To će pomoći vašem detetu da se brže oporavi i spreči da se infekcija proširi. Ako dete teško diše, lekar može preporučiti korišćenje terapije za poboljšanje disanja.

Pitajte lekara pre nego što upotrebite lek za lečenje kašlja . Lekovi za kašalj i prehladu bez recepta se ne preporučuju za decu mlađu od 6 godina. Ako vam se čini da se vaše dete ne oseća bolje za nekoliko dana, pozovite svog lekara za savet.

Koliko dugo traje 

Uz lečenje, većina vrsta bakterijske pneumonije se izleči za 1-2 nedelje. Virusnoj pneumoniji može biti potrebno 4-6 nedelja da potpuno nestane.

Da li je pneumonija zarazna?

Generalno, pneumonija nije zarazna, ali respiratorni virusi i bakterije koje dovode do nje jesu. Kada su ove klice u nečijim ustima ili nosu, ta osoba može da širi bolest kašljanjem i kijanjem.

Ove klice se takođe mogu širiti ako neko deli čaše za piće i pribor za jelo sa zaraženom osobom ili dodirne njihove korišćene maramice. Ako neko u vašem domu ima respiratornu infekciju ili infekciju grla, držite čaše za piće i pribor za jelo odvojeno od onih drugih članova porodice i dobro i često perite ruke , posebno ako rukujete korišćenim maramicama ili prljavim maramicama.

Da li se pneumonija može sprečiti?

Neke vrste pneumonije mogu se sprečiti vakcinama. Deca obično dobijaju rutinske vakcine protiv Haemophilus influenzae, pneumokoka i velikog kašlja počevši od 2. meseca starosti.

Vakcina protiv gripa i ažurirana vakcina protiv COVID-19 se preporučuju za sve odrasle i decu uzrasta od 6 meseci i više. Ove vakcine su posebno važne za decu koja imaju hronične bolesti, kao što su srčani ili plućni poremećaji ili astma.

Vakcina protiv RSV-a se sada preporučuje svim trudnicama u trećem tromesečju čije će bebe biti rođene neposredno pre ili tokom sezone RSV-a (obično od jeseni do proleća). Ova vakcina može zaštititi novorođenče od teške RSV bolesti. Ako majka nije primila ovu vakcinu, ili ako je beba rođena manje od 2 nedelje nakon što jeste, lekari mogu dati bebi specijalnu injekciju antitela kako bi sprečili tešku RSV bolest. Ova vakcina se preporučuje na početku sezone RSV-a za bebe mlađe od 8 meseci i neku decu od 8-19 meseci koja su u većem riziku da se razbole od RSV infekcije.

Kada je moguće, držite decu podalje od bilo koga sa simptomima respiratorne infekcije (zapušen ili curenje iz nosa, bol u grlu, kašalj).

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tata plače na putovanju bez dece  TikTok/ashcasarez