Povraćanje kod dece: Najčešće nije u pitanju ništa strašno, ali evo kada morate kod lekara

Povraćanje kod dece se javlja iz različitih razloga, a evo šta može da bude u pitanju i kada obavezno treba da odete kod lekara.

Shutterstock

Povraćanje je zapravo izbacivanje sadržaja iz želuca i kod dece se javlja relativno često, iz različitih razloga. Najčešće ne traje dugo, a evo šta sve mogu da budu uzroci i kako se leči.

Uzroci povraćanja

Različite stvari mogu da budu uzrok povraćanja kod dece. U najvećem broju slučajeva su to gastroenteritis, infekcije želuca i creva. Gastroenteritis se često naziva stomačnim gripom, a uglavnom je uzrokovan virusima, mada ga mogu izazvati i bakterijei paraziti. Pored povraćanja, kod gastroenteritisa se javljaju mučnina, bol u stomaku i dijareja.

Povraćanje uzrokovano gastroenteritisom obično traje manje od 24 sata, a drugi simptomi se poboljšavaju za nekoliko dana, piše kidshealth.org.

Pored ovog, uzrok povraćanja kod dece još mogu da budu i trovanje hranom ili povraćanje usled mučnine tokom vožnje autom.

Ređe, povraćanje može da bude i znak koji ukazuje na neke ozbiljnije probleme, poput:

  • Blokiranog creva, kao što je pilorična stenoza kod novorođenčadi
  • drugih problema sa želucem i crevima, kao što je upala slepog creva
  • povećan pritisak u mozgu koji se može desiti nakon povrede glave ili kao simptom meningitisa ili tumora na mozgu

Kako se utvrđuje uzrok povraćanja

Kada je u pitanju povraćanju, lekari obično prvo posumnjaju na stomačni grip ili virus, a da li je reč o tome, utvrđuju i na osnovu ostalih simptoma. Ako dete često povraća ili je veoma bolesno, loše se oseća, doktori ponekad rade i test urina, krvi ili neke druge testove.

Lečenje

Lečenje povraćanja zavisi od uzroka. Povraćanje od gastroenteritisa obično nestaje samo za manje od 24 sata.

Ukoliko vaš mališan povraća, sprečite dehidraciju tako što ćete se pobrinuti da unosi dovoljno tečnosti ili mu po potrebi dajte rastvor za oralnu rehidraciju. Počnite sa malim gutljajima rastvora za oralnu rehidrataciju, po jednu ili dve kašičice na svakih nekoliko minuta.

Bebe koje doju ili se hrane adaptiranim mlekom mogu da nastave da se hrane uobičajeno, osim ukoliko iznova i iznova povraćaju.

Bebama nemojte da dajete vodu umesto rastvora za rehidraciju, a takođe deci nemojte da dajete nikakve lekove protiv povraćanja, osim ukoiko vam to ne preporuči lekar.

Kada dete prestane da povraća, ponudite mu male količine čvrste hrane, kao što su tost, krekeri, pirinač ili pire krompir. Jogurt, voće, povrće i nemasno meso, poput piletine, takođe su dobar izbor laganije hrane koja neće opteretiti stomak nakon povraćanja.

Кada treba da odete kod doktora

Povraćanje najčešće nije razlog za brigu, ali idite kod doktora ako:

  • Dete nekoliko sati ne može da pije tečnost
  • Primetite znake dehidracije – ređe mokrenje, plač sa malo ili bez suza, suva usta ili ispucale usne, vrtoglavica, dete deluje pospano ili je uspavano, tj. teško se budi
  • Ima visoku temperaturu
  • Dete povraća krv ili je povraćeni sadržaj zelene ili braonkaste boje
  • Ima jake bolove u stomaku ili leđima
  • Ima glavobolju ili ukočen vrat
  • Dete povraća nakon povrede glave
  • Povraća duže od 24 sata

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VLADA STOMAČNI VIRUS!  kurir televizija