Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stomačni virus i ishrana: Šta bi dete trebalo da jede i pije ukoliko ga muči stomačić?

Stomačni problemi praćeni dijarejom i povraćanjem su česta i nimalo prijatna pojava kod dece. A šta bi oni tada trebalo da jedu i piju kako se situacija ne bi pogoršala, saznajte u tekstu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca različito reaguju na stomačne probleme. Neko dete će povratiti jednom i to će biti to, dok neko drugo može da dobije povišenu temperaturu i danima da oseća bolove u stomaku ili da ima dijareju.

U odnosu na opšte stanje deteta roditelj treba da proceni kakva mu je ishrana potrebna, ali postoje neki univerzalni zdravstveni saveti koji mogu da pomognu u svakom slučaju.

Povezane vesti

Da li dete koje ima stomačne probleme treba hraniti?

Ako stomačni problemi vašem detetu izazivaju povraćanje, hrana će biti poslednje što želi. Ali kada "prođe oluja" i kada se detetu vrati malo apetita, počnite da mu nudite hranu, ali umereno.

Preporuka je da se detetu ponudi banana, kompot, pirinač ili tost. Suv keks je takođe dobar. 

Važno je da se odlučite za jednu namirnicu i dajete detetu malu količinu da vidite kako će da reaguje i kako će sistem za varenje to da podnese. U slučaju da hrana detetu počne da se "vraća" i tera ga da povrati, sačekajte još malo.

Kako da moje dete ostane hidrirano?

Zbog čestog povraćanja i(li) dijareje dete će izgubiti dosta tečnosti, zbog toga je važno detetu davati čiste tečnosti kao što su voda ili sokovi (prirodni, ceđeni, razblaženi vodom), piće koje sadrži đumbir i elektorilite. Treba izbegavati slatka i gazirana pića i bilo šta što sadrži kofein jer podstiče uriniranje što može da ubrza dehidrataciju.

Za decu mlađu od godinu dana, pedijatar će vam verovatno savetovati i oralnu rehidrataciju. Ukoliko dete još uvek sisa, savetuje se češće stavljanje na dojku, ali u manjim količinama. Takođe, ukoliko je dete na mlečnoj dohrani, poželjno je detetu davati da pije manje količine više puta u toku dana.

Manje količine tečnosti ali da se uzimaju češće savetuju se i za stariju decu.

Povezane vesti

Kako da znam da je dete dehidriralo?

Prvo što će vas pitati bilo koji lekar je - koliko je dete popilo tečnosti. Kada se radi o mlađoj deci, lekar će vas pitati koliko je "mokrih" pelena dete imalo. Na isti način možete da znate i vi kao roditelji.

Kada su u pitanju starija deca, potrebno je voditi računa koliko puta je dete bilo u toaletu. Ukoliko mlađa deca nisu imala dovoljno punih pelena, a starija ne idu često u toalet to je jedna od prvih znakova da ne unose dovoljno tečnosti. 

Drugi znak ozbiljne dehidratacije su suva usta, odnosno kada pljuvačka prestane da se proizvodi i usta postanu lepljiva. Takođe, ukoliko vaše dete plače ne proizvodeći suze, to je isto znak da u organizmu nema dovoljno tečnosti. 

Da li detetu treba davati čajeve i probiotike?

Sa čajevima bi trebalo oprezno postupati jer većina njih sadrži biljke i tragove biljaka koje nisu pogodne za decu čak i kada nemaju stomačnih tegoba i potrebno je prethodno se posavetovati sa pedijatrom, pogotovo ako se radi o detetu mlađem od 12 godina. 

Čaj od kamilice je bezbedan, ali svakako ne treba da bude jedini izvor hidratacije.

Što se tiče drugih suplemenata, kao što su vitamin D (inače poznat kao veoma dobar pojačivač imunog sistema) i probiotici, doktorka Frankovski kaže da nije dokazano da oni mogu da preveniraju ili pomognu u lečenju stomačnih problema, ali da nisu ni štetni. 

Ukoliko je krizni period prošao i detetu se vratio apetit, možete mu ponuditi malo jogurta sa aktivnim kulturama koji će pomoći dobrim bakterijama, koje su inače nastanjene u crevima, da se obnove.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica