Zašto se dete žali da je stalno umorno? Proverite krvnu sliku, a ovo je najčešći uzrok

Pedijatri se sve više bave umorom dece jer mnogi roditelji se žale da mališani provode previše vremena pred kompjuterom ili telefonom, apatični su i više se ne igraju kao kad su bili mali.

Shutterstock

Ako iscrpljenost krije zdravstveno stanje, često se radi o bolestima kao što su virusne infekcije, hepatitis, infektivna mononukleoza, upala pluća. Takođe, uzrok umora dece mogu biti astma, anemija, neurološka stanja, nedostatak vitamina i minerala, kao i određeni hormonski poremećaji. Ali najčešće ako je dete sasvim zdravo se radi o tome kako provodi svoje vreme, koliko ima obaveza i aktivnosti posle škole.

Ne spavaju dovoljno

Ako mališan ne spava dovoljno, očigledno će biti iscrpljen, neraspoložen za igru, apatičan i bez energije. Štaviše, deca koja se nedovoljno odmaraju suočavaju se sa problemima pažnje. Normalno, deci je potrebno više sati sna nego odraslima, tačnije do 12. godine 10-11 sati, a posle 12. godine 9-10 sati sna. Bilo bi idealno da se te potrebe poštuju. U stvarnosti, dete se budi rano da bi išlo u školu, nakon čega radi domaći, igra se i provodi vreme sa roditeljima. Nažalost, na kraju dana, mnogi izgube vreme potrebno za odmor ispred kompjutera ili telefona.

Imaju probleme koji ih muče

Rekli biste da mališani nemaju briga i problema i da ne mogu biti pod stresom u mladosti. U stvari, deca imaju poteškoće u školi, mogu da se svađaju sa prijateljima ili roditeljima ili mogu da prođu kroz uznemiravajuće događaje, a sve su to izvori stresa koji utiču na trajni zamor. Ako je pod stresom, dete ne spava dovoljno, a sutradan mu nedostaje energije.

Neaktivnost

Dete se takođe umori jer se ne igra i vodi sedeći život. Nedostatak fizičke aktivnosti povezan je sa neuravnoteženom ishranom i dovodi do iscrpljenosti. Pokušajte da mu ograničite pristup televizoru i kompjuteru, ali pazite i da kontrolišete koliko je na mobilnom telefonu, jer deca većinu vremena provode ispred ekrana.

Nedavna studija istraživača sa Univerziteta Stafordšir, Velika Britanija, sugeriše da 15 minuta dnevnog gledanja televizije utiče na kreativnost deteta.

Preopterećenost vannastavnim aktivnostima

Želite da nauči što je više moguće, vodite svoje dete da nauči da pliva, da govori strani jezik, da slika, da se bavi sportom, da pleše. Mnogo je aktivnosti koje mu pričinjavaju zadovoljstvo i koje želi da prati, ali koje ga premore. Za dete je korisno da bude aktivno i da uči, ali roditelji ponekad preteruju. Dugoročno, iscrpljenost deteta može se pokazati kroz teškoće u pamćenju, u održavanju pažnje, izlivima besa, uznemirenosti i skonosti ka gojaznosti.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Doktor upozorio na opasnu igru  TikTok/dr.jmack