Koliko soli mogu da jedu deca ogdovorila je vodeći istraživač na Odeljenju za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i dijetoterapiju Federalnog istraživačkog centra za ishranu i biotehnologiju, doktor medicinskih nauka Elena Pavlovskaja.
Deci treba manje soli
Ako je za odrasle dnevni preporučeni unos soli 5g, onda je za decu skoro upola manji – samo 2g dnevno. Odnosno, dečja hrana treba da bude vrlo malo posoljena za naš „razmaženi“ ukus odraslih.
Dokazano je da je preveliki unos soli faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. To je visok krvni pritisak, srčani udari, moždani udari u mlađoj radnoj dobi. Prekomerni unos soli zadržava tečnost u telu i može da naruši funkciju bubrega.
Navika dodavanja soli u jela povezana je sa tradicijama naših predaka, koji su živeli pre mnogo decenija. Ljudi su tada radili teže fizičke poslove i gubili mnogo soli kroz intenzivno znojenje. Trebalo ga je dopuniti. So je bila važna da zadrži vodu u telu i da se ne pati od dehidracije. Pored toga, so je dobar konzervans. Dakle, zavisnost od kiselih krastavaca datira još iz vremena kada ljudi nisu imali frižidere za čuvanje svežih prirodnih proizvoda.
Savremenom čoveku nije potrebno mnogo soli. Po pravilu, većina ljudi premašuje preporučeni dnevni unos i deci uvodi slano. Mnoge porodice stavljaju so na sto i posole svako jelo. Mnogi pacijenti kažu da od detinjstva imaju naviku da prvo posole jelo, a zatim ga pojedu.
Glavni neprijatelj su slanici na stolu
Obično je potrebno 3-4 nedelje da odviknete svoje ukusne pupoljke da budu preterano stimulisani pojačivačem ukusa poput soli. Postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih možete smanjiti unos soli. Ali veoma je važno ovo raditi kao porodica. Dete ne bi trebalo da soli dok jede svoju uobičajenu posoljenu hranu u tanjiru.
Prvo uklonite slanik sa stola. Na taj način ćete se osloboditi navike automatskog dodavanja soli u jelo. Ako ne vidite so na stolu, možda ćete "zaboraviti" da dodate so.
Drugo, pokušajte da ne kupujete poluproizvode i brzu hranu, slane grickalice kao što su čips, krekeri i kikiriki, semenke. Mesne prerađevine, gotova jela, kao što su pica, paste i sl., najčešće su sa previše soli. Inače, većina jela koja se nude u restoranima brze hrane i kafićima takođe ima višak soli.
Treće, bolje je malo posoliti tokom kuvanja, a gotovo jelo na tanjiru ne soliti previše. To jest, hrana bi trebalo da izgleda malo nedovoljno slana. Ne govorimo o kiselim krastavcima ili turšiji. Mogu se davati deci od predškolskog uzrasta, ali po malo, kao dodatak glavnom jelu, a ne svaki dan. A ako su supa, povrće ili meso slani, to znači da su pripremljeni u suprotnosti sa principima zdrave ishrane.
Četvrto , umesto soli, koristite više blagih začina i malo belog ili crnog luka. Suvo bilje je prihvatljivo - timijan, origano, ruzmarin. Oni će poboljšati ukus tako da jelo ne deluje bljutavo i izbeći će se višak soli.
Ne plašite se nedostatka soli. Čak i ako ne dodate sol, dobićete svoje dnevne potrebe. So se nalazi u hlebu, mesu, povrću i mlečnim proizvodima.
(Yumama/J.D.)
BONUS VIDEO