"Trudna sam, ovo je prvo dete meni i mom mužu. Ono što me brine jeste što oboje imamo jaku alergiju na određenu hranu. Da li je to nasledno? Da li postoji način da zaštitimo našu nerođenu bebu od ove bolesti?", pitanje je koje je jedna mama postavila pedijatru-saradniku u jednom ruskom časopisu.
Mnogi roditelji brinu da će svoje bolesti preneti na decu. I dok se za neke pouzdano zna da mogu da budu nasledne, postoje oboljenja kod kojih se rizik povećava u određenim slučajevima.
"Ako oba roditelja boluju od alergija, rizik od razvoja alergijskih bolesti kod deteta je iznad 75 odsto. Nije bolest koja je nasledna, već sposobnost tela da reaguje na iritirajući faktor", objasnila je dr Tatjana Šapovalenko i dodala da ipak postoji "nada".
"Rizik od alergija može da se smanji. Tokom trudnoće i dojenja, žena treba da ograniči upotrebu visoko alergenih namirnica (citrusno voće, čokolada, dimljeno meso, crveno povrće) i da pokuša da spreči pogoršanje alergijske reakcije. Tokom hranjenja bebe, morate da pratite njenu reakciju na novu namirnicu. Takođe, dobro je 'očvrsnuti' dete i naviknuti ga na sport, ojačati imunitet odlsakom na more, aktivnostima u prirodi", kaže dr Tatjana.
Izvor: Yumama