Roditelji daju sve od sebe da okolinu učine što bezbednijom za decu. Na neke stvari kao pojedinci možda i ne možemo mnogo da utičemo, ali svakako možemo na ono što se nalazi u našim domovima.
Pedijatar dr Manasa Mantravadi kaže da je upravo zbog toga što želi da zaštiti svoju decu, tri stvari zauvek izbacila iz svoje kuhinje jer su puni toksina i mogu da nanesu štetu dečjem zdravlju.
"Deca nisu samo 'mali odrasli' – oni su i osetljiviji na izlaganje štetnim materijama zbog načina na koji njihova tela rastu, funkcionišu i ponašaju se", rekla je ona za NewYork post.
Pošto konzumiraju više po kilogramu telesne težine nego odrasli, toksične hemikalije imaju i više uticaja na njihova tela.
"Dečji mozak, endokrini sistem, pluća, imuni sistem i creva su još uvek u fazi razvoja. Zbog toga su mnogo osetljiviji na hemikalije koje ometaju signale koji se šalju ćelijama, koje utiču na hormonski balans i neurorazvoj", pojašnjava doktorka.
Uticaj toksina može da traje i kada mališani odrastu: "Rano izlaganje može da predstavlja kumulativni rizik. Toksini se skladište u mastima ili kostima, ostaju u telu. Opasno izlaganje tokom 'kritičnih perioda', poput novorođenačkog perioda ili ranog detinjstva, mogu da povećaju rizik od hroničnih bolesti kasnije u životu, uključujući astmu, ADHD, metaboličke probleme, sterilitet, a ponekad i kancere".
Iako mikroplastika u tom smislu predstavlja celogodišnji problem, leto stvara "savršenu oluju" zbog visokih temperatura, zagušljivih automobila i zabavnih događaja na otvorenom, gde se koriste plastične čaše, tanjirići i kesice, upozorava dr Mantravadi.
Zbog toga je ova doktorka pedijatrije iz svoje kuhinje trajno izbacila tri stvari:
- Plastične kesice, pribor za jelo i plastično posuđe iz kojeg mikroplastika može da dospe u toplu hranu
- Jake proizvode za čišćenje – koristi domaća sredstva od mešavine sirćeta i sode bikarbone
- Veoma obrađene grickalice koje su pune šećera, a obeležene kao dečje
Inače, smatra se da su zdrave alternative staklo i nerđajući čelik, a doktorka objašnjava da je to zato što iz njih hemikalije ne dospevaju u hranu ili piće.
BONUS VIDEO: