Da li treba da lečite čukalj? I do kakvih posledica može dovesti ako zapostavite ovaj problem kod deteta? Evo šta Julija Blum, doktor fizijatar i sportske medicine, kandidat medicinskih nauka i autor kurseva o ispravljanju držanja dece savetuje.

Čukalj nije bolest, ali se ne može prepustiti slučaju

Čukalj nije bolest, već nerazvijenost mišićno-skeletnog sistema. Zbog toga je besmisleno ići kod lekara na kliniku sa ovim problemom, jer oni nemaju protokol lečenja. Lekari leče bolesti, a pošto čukalj nije bolest, ne treba ga lečiti (u uobičajenom smislu te reči).

Međutim, to ne znači da možete da ostavite sve kako jeste i očekujete da će dete prerasti problem. Ne, neće prerasti. Ako su stopala već pogrešno formirana, situacija će se samo pogoršati sa godinama. Sedeći način života, nedostatak motoričke aktivnosti neophodne za razvoj, nepravilni obrasci kretanja pri hodanju - sve to dovodi do činjenice da će čukalj svake godine postajati sve gori i gori. I vremenom ćete otkriti da, pored stopala koja su „zaglavljena“ ka unutra, vaše dete ima čitav niz poremećaja i tegoba: deformaciju u donjem delu leđa, istureni stomak, pognuta leđa i „kompjuter“ vrat ispružen napred.

Šta se dešava ako se čukalj ne koriguje?

Što pre vodite računa o zdravlju svog deteta, lakše i brže možete da ispravite stopala. Ali ako je dete već veliko, ako ima 8-10-15 godina, onda treba početi odmah, a ne uzdisati da je vreme izgubljeno, i na kraju ništa ne raditi.

Ako se čukalj ne koriguje, onda će se u budućnosti pojaviti čitav niz sekundarnih poremećaja kretanja i bolesti. Ispostavlja se da su neki mišići u telu nerazvijeni, dok su drugi preopterećeni. A telo će tražiti dodatne načine da nadoknadi neravnotežu mišića.

Kada se dete malo kreće i dosta vremena provodi sedeći, neki mišići u njegovom telu su posebno preopterećeni. Na kraju krajeva, priroda nalaže da dete bude aktivno, da trči, skače – ali umesto toga ono sedi pogrbljeno nad udžbenicima ili na telefonu, ispruženog vrata napred. Sedenje je ogroman napor za telo deteta. Mišići koji za to nisu namenjeni počinju da se stežu, protok krvi se pogoršava, pojavljuje se bol. Dugoročno, ovi procesi će dovesti do preranog starenja zglobnog tkiva.

Ovako bezopasni čukalj može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i uništiti život deteta u svim oblastima. Ograničenje kretanja, pogoršanje opšteg blagostanja, bol, malaksalost, bolesti unutrašnjih organa - sve to može biti posledica bezopasnog čuklja.

Kako ispraviti čukalj?

Ortopedske cipele, parafinske kupke, masaže, bazen, biciklizam i druge metode koje aktivno predlažu ortopedi, nažalost, ne mogu ispraviti čukalj.

Da bi se noge uskladile, potrebno je da pomognete da se razviju mišići stopala. Tipično, „iskrivljena“ stopala su posledica nepravilnog poravnanja karlice i slabosti zglobova kuka. Ispostavilo se da za zdravlje leđa i nogu morate raditi ne samo sa stopalima, već sa celim telom i, pre svega, sa karlicom.

Da biste ispravili čukalj, potrebno vam je

Obavezno mnogo hodajte s detetom. Norma dnevno: 3 km za malu decu, 5 km za stariju decu. Izvoditi specijalizovane vežbe koje imaju za cilj rad ​​svih mišićnih grupa tela, uključujući duboke mišiće odgovorne za držanje tela.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Igranje s vodom razvija bebinu motoriku TikTok/laurenroseee26x