Limfni čvorovi su prva linija odbrane od bolesti tj infekcija kod dece. S obzirom da su raspoređeni po čitavom telu, oni sakupljaju raspadne produkte iz organizma, odnosno, prečišćavaju limfu.

Šta uzrokuje uvećanje limfnih čvorića i kada je potrebno posetiti lekara?

Mnoga deca imaju tzv. limfatičnu konstituciju, te su žlezdice, najčešće na vratu, prisutne od rođenja i ne treba im pridavati veći značaj. Bezazlene infekcije, najčešće virusnog porekla, mogu uzrokovati povećanja limfnih žlezda vrata - može sve proći bez temperature, te se i one spontano, nakon nekoliko dana povlače. Potpuno su bezbolne i lako prolaze.

Bakterijske infekcije praćene temperaturom i upalom krajnika mogu dati uvećanje podviličnih žlezda. Najčešći uzrok su streptokokne infekcije grla, mada i druge bakterije mogu biti uzrok. Tada je svakako potrebno da se urade brisevi i daje se odgovarajuća antibiotska terapija, nakon čega se žlezde povlače.

 U poslednje vreme, česta infekcija kod dece je infektivna mononukleoza koju izaziva Epštajn-Barov virus. Ona izaziva uvećanje većeg broja limfnih žlezda, pre svega na vratu, a nekad i u preponama i pazušnim jamama. Klinička slika kod mlađe dece je lakša, potrebno je mirovanje, a u slučaju komplikacija na jetri i slezini treba da se urade i laboratorijske nalaze (provera transaminaza).

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre