Želudac ima sluzokožu koja štiti sluznicu želuca od jakih probavnih kiselina koje se tu luče. Kada se ovaj sloj sluzi ošteti fizičkom povredom ili bakterijskom infekcijom, sluznica može da se upali, što dovodi do stanja koje se naziva gastritis. Može da počne iznenada kao akutni gastritis ili da se postepeno razvija tokom vremena kao hronični gastritis.

Akutni gastritis počinje kao iznenadna upala sluznice želuca. Uzrokuje ga oštar i jak bol zajedno sa neugodnošću u stomaku. Međutim, bol je kratkotrajan i često se javlja kao kratka smetnja. Akutni gastritis je uzrokovan začinjenom hranome, gutanjem supstanci koje iritiraju sluznicu želuca ili nekih sitnih predmeta kod male dece.

Hronični gastritis, s druge strane, počinje polako i vremenom se razvija. Može biti uzrokovan dugotrajnom upotrebom određenih lekova, kao što su aspirin ili ibuprofen, ili dugotrajnom upotrebom začinjene hrane. Hronični gastritis je štetniji jer polako troši sluznicu želuca i može dovesti do raka ako se ne leči.

Koji su uzroci gastritisa kod dece?

Različiti uzroci gastritisa kod dece su sledeći:

1. Bakterijska infekcija

Jedan od najčešćih uzroka gastritisa kod dece je infekcija bakterijom Helicobacter pilori. Dok je telo većine prilagođeno da se bori protiv ove bakterije, smatra se da su neka deca ranjivija.

2. Lekovi

Redovna upotreba lekova protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen može dovesti do akutnog gastritisa. Ovi lekovi ometaju ključni proces koji pomaže u očuvanju sluznice želuca.

3. Stres

Jak stres izazvan pojavom bolesti ili povrede ili bilo koji drugi razlog može dovesti do akutnog gastritisa kod dece.

4. Autoimuno stanje

Ponekad imune ćelije tela napadaju sluznicu želuca u stanju zvanom autoimuni gastritis. Dešava se da se zaštitna barijera želuca istroši, što dovodi do upale. Stanje je takođe povezano sa nedostatkom vitamina B12. Autoimuni gastritis se obično primećuje kod dece sa drugim autoimunim poremećajima kao što su dijabetes tipa 1 i Hašimoto sindrom.

5. Ostali uslovi

Gastritis takođe može biti izazvan drugim medicinskim stanjima, uključujući parazitsku infekciju, Kronovu bolest.

Znaci i simptomi gastritisa kod dece

Evo simptoma gastritisa kod dece:

 • Stomačne tegobe i bol
 • Podrigivanje i upornije štucanja nego obično
 • Abdominalno krvarenje
 • Osećaj mučnine praćen povraćanjem
 • Osećaj sitosti koji tera dete da odbija hranu
 • Osećaj pečenja u stomaku
 • Gubitak apetita
 • Abdominalno krvarenje koje dovodi do krvi pri povraćanju ili u stolici

Komplikacije gastritisa kod dece

Hronični gastritis može dugoročno biti štetan za decu jer povećava rizik od drugih zdravstvenih stanja kao što su:

 • Bolest peptičkog ulkusa, koja izaziva bolne rane u gornjem delu digestivnog trakta, što otežava da dete jede bilo šta začinjeno.
 • Polip želuca: Mala masa ćelija u sluznici želuca
 • Tumori stomaka koji mogu biti benigni ili maligni

Ako je uzrok H. pilori bakterija ili autoimuno stanje, oni mogu izazvati atrofični gastritis. Ovo stanje uništava unutrašnju sluznicu želuca koja luči probavne sokove. Dugoročno, povećava rizik od dobijanja raka i takođe smanjuje kapacitet želuca da apsorbuje određene vitamine.

Kako se dijagnostikuje gastritis?

Ako dete ima simptome gastritisa, lekar će uraditi testove za dijagnozu kao što su:

1. Gornja gastrointestinalna serija ili gutanje barijuma

Ova procedura koristi rendgenske zrake za snimanje i posmatranje gornjeg dela digestivnog sistema. Može da se koristi za proveru jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, koji je početak tankog creva.Dete treba da proguta tečnost koja se sastoji od barijuma. Barijum formira prevlaku na unutrašnjim površinama organa, čineći ih veoma vidljivim na rendgenskom snimku.

2. Testovi krvi

Testovi krvi se mogu koristiti za utvrđivanje različitih faktora koji mogu izazvati bolest. Lekari će istražiti da li je bakterija H. pilori prisutna u stomaku. Takođe se deca testiraju na anemiju i nedostatak određenih vitamina koji su posledica gastritisa.

3. Test uzorka stolice

Uzorci stolice mogu se uzeti u dijagnostičkom procesu kako bi se potražile stomačne bakterije koje mogu izazvati bolest. Mali uzorak stolice biće poslat u laboratoriju kako bi se istražile bakterije i tragovi krvi koji mogu ukazivati na krvarenje sluznice želuca.

4. Test disanja

Ako se sumnja na infekciju bakterijom H. pilori, kapsula sa tečnošću koja sadrži ureu se proguta. Pošto bakterije deluju na ureu da bi proizvele ugljen-dioksid, dah nakon izdisaja u balon će pokazati povišen nivo ugljen-dioksida.

5. Gornja endoskopija

Gornja endoskopija se koristi za ispitivanje unutrašnjosti želuca i creva. Procedura uključuje gutanje tanke cevčice koja ide u želudac kroz usta kako bi se unutrašnjost posmatrala u realnom vremenu. Ako je potrebno, uzima se i mali uzorak tkiva. Endoskopija daje jasne slike bilo koje upale, krvarenja ili nakupljene mase ćelija unutar želuca.

Lečenje gastritisa kod dece

Lečenje gastritisa zavisi od nekoliko faktora kao što su simptomi, težina, starost i druga stanja koja mogu biti prisutna. Generalno, ovo su najčešći pristupi lečenju:

Da bi se smanjilo dejstvo želudačne kiseline na sluzokožu i ublažili simptomi, deci se u početku prepisuju antacidi. Pošto antacidi neutrališu želučanu kiselinu, sluznica će imati vremena da zaraste. Ako bilo koje drugo stanje izaziva gastritis, ono će da se leči istovremeno.

Ako bakterija H. pilori izaziva gastritis, prepisaće se antibiotici da ubiju bakteriju. Takođe će se dati lek inhibitor protonske pumpe (PPI) za smanjenje želudačne kiseline. Lekovi za dijareju će da uravnoteže creva i daju olakšanje. Tretman uključuje i ograničenja u ishrani i kontrolu kako bi se osiguralo da se hrana koja iritira sluznicu želuca ne konzumira.

Kako sprečiti gastritis kod dece?

Gastritis se može sprečiti preduzimanjem jednostavnih mera kao što su:

1. Kontrolisana dijeta

Izbegavajte da detetu dajete hranu za koju se zna da iritira njihov stomak. Često su to začinjene ili kisele namirnice, crveno meso, mlečni proizvodi i hranu sa visokim sadržajem proteina, kao što je pasulj, za čije varenje je potrebno više vremena. Preporučuje se lakša hrana i puno vode. Hranite dete najmanje tri sata pre nego što ode na spavanje.

2. Mere predostrožnosti sa malim delovima igračaka

Mala deca često gutaju dugmaste baterije iz igračaka, što izaziva iznenadni početak gastritisa jer baterije iritiraju sluznicu želuca. Uverite se da nemaju pristup malim delovima igračaka koji se lako mogu progutati.

3. Upravljanje stresom

Ako je dete svakodnevno pod stresom zbog drugih bolesti ili događaja, neophodno je pomoći mu da se opusti. Stres povećava kiselinu u stomaku, što pogoršava gastritis. Učite ih opuštanju, da budu pažljivi prema sebi i tehnikama disanja koje pomažu u oslobađanju od stresa.

4. Izbegavajte lekove

Izbegavajte lekove za koje se zna da izazivaju stomačne probleme.

Hrana koju treba izbegavati tokom gastritisa

Evo kategorija hrane koje treba izbegavati:

 • Duboko pržena hrana
 • Začinjena hrana
 • Visoko kisela hrana
 • Gazirana pića i sokovi
 • Hrana koja sadrži kofein
 • Kisela hrana
 • Masna hrana

Kada pozvati doktora?

Simptomi akutnog gastritisa koji nastaju usled konzumiranja hrane ili iznenadnog stresa mogu se lečiti kod kuće uz pomoć lekova i promena u ishrani. Međutim, ako simptomi potraju nekoliko dana ili se pogoršaju, vreme je da pozovete lekara. Krvava stolica ili stolica koja izgleda ugljenisano ili kao katran zahteva hitnu medicinsku pomoć.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_