Mnogi roditelji prolaze kroz situacije u kojima dete treba da piški kada ide u kupovinu ili u restoranu ili čak u parku. Često nevoljno mokrenjekod dece je čest problem koji se može lečiti. Iz nekog razloga, to se dešava kada nema toaleta na vidiku, ostavljajući vas da uradite jedinu moguću stvar, tj. pustite ih pored puta, u nadi da vas niko neće videti. Dok je grditi svoje dete što ne ide u toalet pre nego što napusti kuću jedan pristup koji je svaki roditelj usvojio, bolje razumevanje zašto rade ono što rade pomoći će roditeljima da shvate odakle dolaze.

Iako je uobičajeno kod dece, dešava se i odraslima. Ovo posebno važi za žene koje su nedavno porođane i koje su prošle kroz urinarnu inkontinenciju. Često mokrenje ne bi trebalo zameniti sa mokrenjem u krevet, koje je u potpunosti uzrokovano različitim faktorima. Učestalo mokrenje ili iznenadno često mokrenje kod dece u velikim količinama je naučno poznato kao poliurija . Kada se dešava u čestim malim količinama, to se zove polakiurija kod dece. Razlikuje se od disurije koja je bolno mokrenje i obično je znak infekcije. Često mokrenje kod deteta noću naziva se nokturija.

Šta uzrokuje učestalo mokrenje kod dece?

Ako vaše dete često mokri, a ne može da kontroliše želju za mokrenjem, onda bi razgovor sa lekarom bio dobar korak da se utvrdi uzrok. Glavni simptom poliurije kod dece je potreba da uriniraju skoro 10 do 30 puta dnevno, ali samo male količine urina. Ovo pogađa decu uzrasta od 3 do 8 godina. Iako ne postoje konkretni dokazi koji podržavaju ovu teoriju, mnogi stručnjaci smatraju da je to psihološki problem u kojem stres igra glavnu ulogu. Postoji mnogo uzroka čestog mokrenja kod dece; neki od njih su:

Infekcija urinarnog trakta: Jedan od uzroka čestog mokrenja može biti infekcija urinarnog trakta. Često mokrenje, praćeno bolom i osećajem pečenja tokom mokrenja, samo su neki od simptoma infekcije. Pranje deteta nakon pražnjenja creva mora da se obavlja na pravi način, odnosno od napred ka nazad, važno je da biste izbegli infekciju, posebno kod devojčica. Ovo sprečava klice da uđu u urinarni trakt iz rektalne šupljine.

Insipidus dijabetesa: Nedovoljni nivoi anti-diuretičkog hormona, koji kontroliše izlučivanje urina, može izazvati dijabetes insipidus. Osim učestalog mokrenja, dete će patiti i od neutažive žeđi i može pokazati znake dehidracije , slabog rasta i gubitka apetita.

Način života: Konzumiranje puno gaziranih pića i napitaka sa kofeinom može dovesti do čestog mokrenja ili preaktivne bešike. Takođe treba izbegavati prejedanje hranom poput čokolade, začinjene hrane i voća bogatog limunskom kiselinom.

Izbegavanje mokrenja: Neka deca imaju naviku da ne idu u toalet, a zauzvrat, njihova učestalost mokrenja se smanjuje, ali se povećava količina urina u bešici. Da bi se ublažio pritisak na bešiku, mišić sfinktera koji kontroliše urin ima tendenciju da bude preaktivan i izaziva često mokrenje.

Simptomi učestalog mokrenja kod dece

Simptomi disurije zbog infekcija urinarnog trakta kod dece uključuju:

 • Bol i peckanje tokom mokrenja
 • Preterana žeđ
 • Groznica i bol u stomaku
 • Promena boje urina od providne do mutne i može imati miris
 • Nagli gubitak težine
 • Česte urinarne infekcije
 • Nagli gubitak težine

Dijagnoza hiperaktivne bešike kod dece

Kada se bilo koji od gorenavedenih simptoma primeti kod deteta, lekar će izvršiti nekoliko testova kako bi dijagnostikovao da li dete zaista pati od preaktivne bešike. Rezultati će im pomoći da utvrde koji bi uzroci mogli biti.

Neki od urađenih testova su:

Urino kultura Ako simptomi izgledaju kao urinarnu infekciju, onda će se uraditi urinokultura da bi se identifikovale bakterije koje izazivaju infekciju.

Analiza urina: Uradiće se test ili analiza urina kako bi se utvrdio uzrok učestalog mokrenja.

Test krvi: Da bi se isključilo da li dete ima dijabetes, biće sprovedena analiza krvi.

Lečenje učestalog mokrenja kod dece

Postoji nekoliko tretmana za često mokrenje kod dece. Učestalost se vremenom smanjuje kako dete raste i može duže da drži bešiku. Lekar ponekad može propisati antibiotike ako je uzrok urinarnu infekciju. Doktor bi podstakao ispravne navike u kupatilu kao što je odlazak u toalet svakih nekoliko sati i kontrolisanje želje da se ide između. Ova tehnika se koristi za decu širom sveta i naziva se „preobuka bešike“. Ako dete pati od problema vezanih za anksioznost ili stresa, ohrabrivanje deteta da razgovara sa nekim kome veruje ili psihologom može pomoći da se razume šta ga/nju brine. Ako je detetovo često mokrenje zbog dijabetesa, lekar će propisati odgovarajuće insulinske lekove kako bi održao visok nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Preventivne mere

Prevencija je uvek najbolja opcija, a u ovom slučaju postoje različite mere koje možete preduzeti da sprečite da vaše dete razvije često mokrenje.

Evo nekoliko saveta:

 • Pravilna higijena je veoma važna ne samo u slučaju čestog mokrenja već i kod mnogih drugih urinarnih infekcija.
  Obrazovanje dece o pravilnom načinu pranja nakon pražnjenja creva je od suštinskog značaja.
 • Upotreba hemikalija i jakih sapuna na genitalijama nije preporučljiva.
 • Kegelove vežbe mogu pomoći u poboljšanju mišićne snage i poboljšanju nagona za često mokrenje.
 • Motivaciona terapija je dobra opcija da ohrabrite svoje dete da održava pravilan raspored toaleta i da ga se pridržava. Nagrađivanje dobrog ponašanja će ga ojačati i pomoći detetu da prati raspored.
 • Uverite dete da je zdravo, da će ovo stanje proći i da ne treba da brine.
 • Pomozite svom detetu da se opusti ako osećate da pati od nekog oblika stresa ili napetosti. Uverite se da vaše dete ima dovoljno slobodnog vremena i strukturiranog vremena za igru.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald