Nega devojčica je specifična i važno je poznavati je da ne bi došlo do neželjenih situacija. Savremene mame se trude da saznaju što više korisnih informacija, razmenjuju iskustva… ali često dolazi do grešaka, pre svega u svakodnevnom održavanju higijene intimnih delova tela ženske dece, objašnjava dr Mirjana Mićović, pedijatar DZ Stari Grad. 

"Postoji nekoliko posebno osetljivih mesta na koži beba, a genitalni region je jedno od najproblematičnijih. Kod devojčica je vulva posebno osetljiva jer se u njoj nalazi završni deo mokraćnog kanala, koji je veoma blizu analnog otvora pa se bakterije iz stolice lako mogu preneti na ovo osetljivo područje i izazvati infekciju", kaže dr Mićović.

Kandida kod dece

Među glavne uzročnike infekcije vulve spada loša higijena. Neredovno pranje, ostavljanje pelene da predugo stoji, kao i mazanje neadekvatnih krema  može doprineti njihovom nastanku.

"Među najčešće uzročnike infekcija spadaju bakterije koje normalno stanuju u debelom crevu i nalaze se u stolici, a  kada  se nađu na osetljivoj koži vulve, brzo se i lako razmnože. One probiju zaštitni sloj kože i prodru u dublje slojeve, pa se javljaju svrab i crvenilo. Kod sasvim malih beba, ojed  je, zaparavo, uvod u infekciju vulve. Ako se infekcija ne leči na vreme, dolazi do dugotrajne i uporne bakterijsko-gljivične infekcije. Kod nekih devojčica kandida može biti i glavni uzrok infekcije vulve, pa se analizom uzetog brisa ustanovi VI grupa sekreta. Takođe, ova infekcija može da se javi kod oba pola nakog terapije antibioticima", ističe dr Mićović. 

Ishrana kod kandide

Kandidi pogoduje kisela sredina, u organizmu, kojoj doprinosi konzumiranje industrijske hrane

Zato se preporučuje da u ishranu uvrstite bazne namirnice poput  svežeg voća, pogotovu limuna, povrće, maslinovog ulja, badema, suvog grožđa, prosa, spelte, klica,... Ako jedete izrazito kisele namirnice, na primer ribu ili meso, napravite balans velikom porcijom zelene salate začinjene maslinovim uljem i sokom od limuna

Izbacite slatkiše, konzervisane namirnice, mlečne proizvode (osim probiotskog jogurta), proizvode od belog brašna, industrijske sokove, zimnicu, sosove, mesne prerađevine.

Leto pogoduje infekcijama

U letnjem periodu, infekcije su češće, što samo pogoršava nošenje pelena

"Usled visoke temperature, bakterije se brže razmnožavaju. Zato je redovna higijena izuzetno važna. Takođe, nakon kupanja u bazenu ili na moru, presvucite dete u suv kupaći, jer vlažna sredina pogoduje razvoju bakterija. Međutim, nekad i pored sprovođenja adekvatne higijene, infekcija može da se ponovi. To se obično dešava kod devojčica koje imaju osetljivu i nežnu kožu, pa se lakše razvija infekcija. Ponekad se terapija ne sprovede pravilno, baktertije i gljivice se ne eliminišu do kraja, pa se bakterije ponovo razmnože. Takođe, Kod neke devojčice su sklonije infekcijama koje traju sve do puberteta, kada koža vulve postane otpornija, pa do infekcija ređe dolazi", objašnjava pedijatar.

Potražiti pomoć pedijatra

Ako se ne leči, infekcija može brzo da se proširi po čitavom genitalnom regionu, analnom delu, kao i na mokraćne kanale, pa bakterije mogu ugroziti i bubrege

"Kod beba i mlađih devojčica, povišena telesna temperatura je prvi znak infekcije mokraćnih puteva. Ako je temperatura veoma visoka, praćena drhtavicom i lošim apetitom, velika je verovatnoća da je došlo do infekcije bubrega", kaže dr Mićović.

Naučite dete da održava ličnu higijenu

Ono što je najvažnije je naučiti decu, pravilnom održavanju higijene – u toaletu i po izlasku iz njega (pranje ruku). Naravno, skoro je nemoguće malo dete naučiti da ne seda na šolju, ali u jednom trenutku će se i to dogoditi. Važan je i smer brisanja kod devojčica – od napred ka nazad. Ono što moramo imati u vidu je to da su bakterije svuda oko nas tokom celog života. Ali, neophodno je da naučimo kako da živimo sa njima i uz njih, a da nemamo nikakve tegobe. Mali broj bakterija ne izaziva nikakve tegobe, tek kada se razmonože u velikoj formi i zauzmu floru polnih organa pojavljuju se problemi. Pravilan način održavanja higijene, obezbeđuje zdrave spoljašnje genitalije i sprečava nastajanje uslova koji pogoduju razmnožavanju bakterija.

Važni saveti

-   Redovno pranje tekućom, mlakom vodom i blagim sapunom. Vlažne maramice treba izbegavati I mogu da posluže samo kada smo van kuće.

-   Budite pažljivi sa količinom kreme za negu kože. Dovoljan je tanak sloj kreme oko analnog otvora i u pregibima kože.

-   Redovno menjanje pelena se podrazumeva, ali ima roditelja koji se oslanjaju na kvalitet pelena (koji je zaista dobar)

-   Ako se pojavi  crvenilo vulve, odvedite dete kod pedijatra, koji će dati uput za vađenje brisa. Na taj način će se otkriti uzrok infekcije i prepisati odgovarajuća terapija

-   Ako se pojavi povišena temperatura, dete odmah odvedite kod pedijatra. Analizom urina i urinokulture, utvrdiće se da li postoji infekcija mokraćnih kanala 

Tekst priredila Vanja Ostojić