Tehnologija i najrazličitiji uređaji sastavni su deo života naše dece, a mališani se već od najmlađeg uzrasta uče na korišćenje telefona, tableta... Iako ne možete deci potpuno da uskratite sve jer su prosto time okružena, postoje neki koraci koje možete da preduzmete kako biste sprečili da se razvije zavisnost od korišćenja ovih uređaja.

Klinički psiholog i TV prezenter Mihael Hors je za portal pravda.ru rekao da roditelji mogu da smanje rizik od razvoja zavisnosti ove vrste kod dece tako što će provoditi vreme sa njima, na primer, ići će zajedno u šetnje i slično. Ukoliko je kod mališana već razvijena zavisnost, njegov savet je da potražite pomoć stručnjaka.

"Odrasli moraju da budu spremni na konflikte sa decom, ali moderni roditelji nisu spremni na to. Oni veruju da nekako mogu da odgaje dete, a da nikada ne uđu ni u kakav konflikt. Neke moje kolege doprinose tome rečima da je dete sveto i da ni pod kojim okolnostima ne smete da se svađate sa njim, morate za sve da se dogovarate", kaže dr Hors. On ističe da je to "potpuna budalaština jer su konflikti normalni, važan deo života", te da dete i iz konflikata nešto uči.

Psiholog je objasnio da se zavisnost od telefona, igrica i interneta javlja zbog toga što mozak luči hormon dopamin kada se uređaj koristi. Zbog toga savetuje roditeljima da decu uče da telo luči dopamin, serotonin i endorfin, hormone zbog kojih će se dobro osećati, kada se bave sportom, šetaju, komuniciraju sa drugim ljudima ili provode vreme sa životinjama, a sve to može da doprinese sprečavanju razvoja zavisnost od telefona.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/N. Z.)