Sezona polena drveća se dešava između februara i maja. Dužina sezone i vreme variraju svake godine u zavisnosti od vremena. Na primer, 2019. godine, zbog duge, oštre zime, drveće je počelo da se oprašuje tek u martu. Pošto je polen mikroskopski, ne možemo ga videti u vazduhu i često ne znamo kada je sezona počela dok simptomi ne počnu, kako prenosi Blanchard Valley Health System.

Uobičajeni mit o prolećnim alergijama je da, pošto simptomi za mnogu decu često počinju u korelaciji sa cvetanjem cveća, cvetni polen doprinosi problemu. Dečije alergije nastaju zbog biljaka koje raznose polen vetrom (anemofilne biljke), čime polen ulazi u oči, nos, usta ili kožu. Ove biljke nisu upadljive ili privlačne jer ne moraju da budu. Biljke koje obično primećujemo su obično cvetne biljke koje su lepe kako bi privukle pažnju oprašivača poput pčela i drugih insekata. Ovi biljni polen se šire od biljke do biljke insektima koji ih posećuju (entomofilne biljke). Iz tog razloga, najveći deo naše izloženosti polenu je posledica polena u vazduhu na otvorenom, pa su alergije na biljke koje oprašuju vetrom.

Mnoga drveća se prvenstveno oprašuju vetrom, a polen drveća je glavni prolećni alergen. Spore buđi takođe doprinose prolećnim alergijama, ali najviše smetaju u jesen. Uobičajena stabla koja doprinose simptomima alergije uključuju hrast, brezu, javor, jasen, brest, orah, bukva i dud. Postoji ograničena unakrsna reaktivnost između polena drveća. To znači da dok su neka stabla povezana i polen je donekle sličan, mnogi polen drveća ima jedinstvene karakteristike koje sprečavaju mogućnost stvaranja jedinstvenog tretmana za alergiju na polen drveća. Alergolozi su specijalno obučeni lekari koji mogu da testiraju decu na više različitih polena drveća i tretiraju svakog pacijenta na jedinstven način za njihove specifične alergije na polen drveća.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay