Australijski naučnici sa Univerziteta Novog Južnog Velsa otkrili su da prekomerna upotreba mobilnih telefona može negativno da utiče na zdravlje očiju dece i adolescenata. Studija je objavljena u naučnom časopisu Eie.

Prethodna istraživanja su pokazala da je produženo vreme pred ekranom povezano sa bržim razvojem miopije kod dece i adolescenata. Pored toga, povećava se verovatnoća umora i naprezanja očiju nakon upotrebe pametnog telefona duže od dva sata, piše Gazeta.ru.

Prekomerno vreme ispred ekrana digitalnih uređaja povezano je sa negativnim posledicama po fizičko i mentalno zdravlje mladih. U istraživanju je učestvovalo 36 - oro dece i adolescenata uzrasta od šest do 15 godina. Zamoljeni su da igraju igrice na telefonu "Despicable Me: Minion Rush" i "Racing Penguin" na mobilnom telefonu sat vremena bez prekida.

Rezultati su pokazali da se funkcija suznog filma oka nije promenila tokom 60 minuta, ali se učestalost treptanja značajno smanjila – sa 21 na devet puta u minuti. Vremenski interval između treptaja se skoro utrostručio - sa tri na devet sekundi tokom prvog minuta igranja.

"Korišćenje pametnih telefona kod dece dovodi do simptoma suvog oka i trenutnog i trajnog usporavanja treptanja, bez promene u funkciji suza uočene u roku od sat vremena.

S obzirom na široku upotrebu pametnih telefona od strane dece, budući rad bi trebalo da ispita da li ovde opisani efekti opstaju ili se pogoršavaju tokom dužeg perioda, uzrokujući kumulativna oštećenja površine oka", zaključili su autori studije.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/T.A.S.)