U Beogradu je proglašena epidemija velikog kašlja, a zaključno sa 31. decembrom u Srbiji ima 909 slučajeva obolelih, kako je rečeno za NIN iz Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

Koji su simptomi velikog kašlja?
Simptomi velikog kašlja postaju jasniji kada se rani blagi znaci bolesti, koji se mogu zameniti sa prehladom, pogoršaju nakon jedne do dve nedelje i uključuju sledeće simptome:

  • Nekontrolisan kašalj, praćenim škripanjem pri udahu
  • Povraćanje ili grčeve tokom ili nakon napada kašlja
  • Iscrpljenost nakon napada kašlja

Bebe mogu doživeti pauzu u disanju, simptom poznat kao apneja. Neke bebe možda uopšte ne kašlju, ali mogu postati plave jer ne mogu da dođu do daha. Starija deca mogu imati samo curenje iz nosa i temperaturu, ali onda razviju uporan kašalj koji može trajati nekoliko nedelja ili meseci i dovesti do komplikacija.

Iz batuta su naveli da je uzrok širenja epidemije velikog kašlja pad imuniteta određenih starosnih grupa, kao i smanjeni broj vakcinisanih u periodu pandemije korona virusa. Najugroženija starosna grupa su odojčad, ali bolest se javlja i kod starije cece i odraslih. Kada su deca starija, postoji manji rizik od pogoršanja bolesti. Osoba koja je zaražena treba da bude izolovana od ostatka porodice, posebno ako u kući žive mala deca i trudnice.

Pročitajte i - Kako se čuje veliki kašalj

BONUS VIDEO:

VELIKI KAŠALJ Kurir TV

(Yumama/T.A.S.)