Jedna mama, koja i radi od kuće podelila je na svom TikTok profilu, kako uspeva da se njene ćerke od 4 i 2 godine, same igraju čak i po 2 sata.

Ovo su tehnike, saveti i trikovi koje koristi:

Rotiranje igračaka

“Veoma često menjam igračke sa kojima se devojčice igraju, naravno, dok su u vrtiću. One koje su im bile na raspolaganju, odlažem u orman, a druge vadim - tako da uvek imaju nešto novo, čemu se obraduju jer su zaboravile ili se uželele igre sa tim kockicama, lutkicama. U tu svrhu, imam nekoliko tehnika koje koristim:

 • Vrećice u koje stavljam različit izbor lutkica: ako su bile mede, stavljam divlje životinje ili nešto sl. Obično ih ima oko 6 komada u jednoj vrećici.
 • Table za crtanje ih uvek obraduju- nisu ih videle dugo i to je odlična zamena.
 • Dečiji set za čišćenje: metla, četka, đubravnik, su im uvek na raspolaganju, jer su glomazni, pa ih je teže odlagati. Vole s tim da se igraju.
 • Drvene lutkice su nešto što ih uvek zanima i time mogu da se igraju satima. Ove imaju i svoje autiće, u koje se umetnu.
 • U plastične posudice stavljam drvene pločice, kockice, koje mogu da slažu. Šarene pločice se dobijaju sa malim karticama- na kojima su šabloni koje treba da slože. Ovo je nešto što ih jako dugo okupira.

Ostali saveti uglavom su bazirani na Montesori pravilima vaspitanja i knjigama o roditeljstvu, koje je ova mama čitala i primenjivala.

 • Nemojte previše stimulisati bebe i jako malu decu: To što vide vaše lice, čuju vaš glas, u prostoriju su sa mnoštvom boja, mirisa, oblika - to je dovoljna stimulacija sama po sebi. Nisu im uvek neophodne igračke, knjige, video, da bi se pravilno razvijali. Deca su jako zadovoljna i kad se igraju sa kamenčićima, manje je zaista bolje za njih.
 • Ne prekidajte ih kad se zaigraju: Nema nikakve potrebe da iz zapitkujete, hvalite, skrećete im pažnju onda kada su već zadovoljni igrom, crtanjem, bilo kojom aktivnošću koja ih jako zanima. Zamislite kako je vama, kada radite nešto jako skoncentrisano a prekidaju vas, vrlo je frustrirajuće.
 • Ne morate stalno da ih nečemu podučavate: Igra treba da bude igra, deca će sigurno naučiti brojeve, boje, oblike bez da ih konstantno preslišavate i podučavate, kada su već zaneti svojom igrom. Igra je najbolji način da uče, samo ih pustite.
 • Pasivne igračke stvaraju aktivnu decu, aktivne igračke stvaraju pasivu decu. Nemojte kupovati sve te igračke koje sviraju, svetle, pričaju, sve ono što je na baterije, što ih previše stimuliše. Mašta treba da bude njihov osnovni način da se zabave i uče.
 • Pustite ih da se dosađuju: Ma koliko se deca žalila da im je dosadno, to je dobro. Vi ne trebate da ih stalno zabavljate, smišljate aktivnosti, izlaske, kupujete igračke. Dete mora samo da nauči da se zabavi, ne da postaje zavisno od vas, zadovoljstava i iskustava koja treba da im obezbedite u svakom trenutku.
 • Smanjite vreme ispred ekrana: Da, svi se borimo sa tim da su deca izložena sa previše digitalnih sadržaja i nekada je to samo način da ih zabavimo kada smo prezauzeti, premoreni. To ne sme da postane rutina, već samo poslednji sredstvo koje koristite, kontrolisano i retko.

 Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko