Tokom jeseni curenje iz nosića je česta pojava, a mnoge mame i tate odmah pomisle na prehladu. Ruski lekar Nikita Volkov objašnjava da neiskusni roditelji treba da znaju da kijanje kod novorođenčadi ne mora nužnod a bude simptom prehlade, jer bebe imaju uske nosne prolaze. Kada beba kine, ona refleksno čisti nos.

Normalna mikroklima

Kod dece, uzrok otežanog nazalnog disanja često je fiziološki curenje iz nosa. Da biste ga se rešili, dovoljno je održavati optimalnu vlažnost i temperaturu u prostoriji - 50–60% i 21–22 ° C. Da biste to uradili, soba se mora redovno provetravati u odsustvu bebe. U suprotnom, nazalna sluznica će se periodično sušiti, u nosu će se formirati kore i bebi će biti teško da diše kroz nos. U jesen se ova pojava javlja češće, posebno kada je grejanje uključeno.

Ako su uslovi ispunjeni, zdrava beba ne mora posebno da čisti nos. Pa ipak, moraćete da imate pri ruci sterilne izotonične slane rastvore: u našim stanovima nije tako lako održavati optimalnu temperaturu i vlažnost za bebu, posebno zimi, kada radijatori centralnog grejanja u velikoj meri isušuju vazduh u prostoriji. Sastav takvih rastvora je što je moguće bliži fiziološkom okruženju tela i ne doživljava se kao strano. Za odojčad, slani rastvori su potrebni samo u obliku kapi. Sprejevi se koriste kod starije dece. Pre korišćenja bilo kakvih kapi ili sprejeva, neophodno je da se konsultujete sa lekarom.

Ako bebi i dalje curi nos

Curenje iz nosa ima mnogo uzroka. To uključuje ARVI , bakterijsku infekciju, vazomotorni rinitis, čije je tačne uzroke ponekad veoma teško otkriti, i alergijsku reakciju. Dakle, samo lekar može odrediti šta je uzrok, da postavi dijagnozu i izabere odgovarajući tretman za dete. Uvek treba da se obratite pedijatru ako curenje iz nosa prati kašalj, groznica ili pogoršanje opšteg stanja bebe. U ovom slučaju, dužnost roditelja je da pomognu lekaru: da kažu da li je dete imalo kontakt sa bolesnim članovima porodice, komuniciralo sa životinjama, kojim praškom mu peru odeću, kako se održava temperatura u njegovoj sobi, da li ide u vrtić, gde komunicira sa drugom decom itd.

Čistimo i tretiramo

Čišćenje bebinog nosa je lakše i praktičnije sa dve osobe. Jedan od odraslih uzima dete u naručje i okreće mu leđa, dok bebu drži vertikalno ili u polusedećem položaju i fiksira mu ruke. Druga osoba ukapa 1-2 kapi fiziološkog rastvora u svaku nozdrvu, a zatim obriše iscedak salvetom. Ako je curenje iz nosa jako i stvara se mnogo sluzi, preporučuje se upotreba aspiratora. Oni su mehanički, elektronski i vakuumski. Pažljivo pročitajte uputstva pre upotrebe ovog uređaja i konsultujte se sa lekarom.

Ako je nosno disanje veoma otežano zbog otoka sluzokože, lekar može preporučiti vazokonstriktore. Oni smanjuju oticanje nazalne sluzokože i na taj način olakšavaju disanje. Ali takve lekove možete koristiti ne duže od 3-5 dana, inače može doći do zavisnosti od leka. Na osnovu stanja bebe i pritužbi roditelja, lekar može preporučiti i antiseptike i lokalna antibakterijska sredstva. Strogo je zabranjeno koristiti ih samoinicijativno! Što se tiče narodnih lekova, oni se moraju tretirati sa oprezom: mnogi od njih mogu izazvati alergijsku reakciju. Pre nego što ih upotrebite, konsultujte se sa svojim lekarom.

Najbolji lek

Jedan od najboljih prirodnih lekova kada je reč o sprečavanju da curenja nosa kod odojčadi je majčino mleko. Sadrži imunoglobulin A, koji će pomoći u borbi protiv infekcije. A masti majčinog mleka će omekšati upaljenu sluzokožu nosa tokom curenja iz nosa.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA 'BRNU' VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI kurir televizija