Zimska sezona je period u kojem su prisutni razni virusi, a mnoge mame se žale da su im deca "svaki čas" bolesna. Ponekad je teško razlikovati simptome virusa od alergija, a kada utvrdite da je u pitanju virus i počnete da ga lečite, prema preporukama svog pedijatra, naravno, postoji još jedna važna stvar koju treba da uradite.

Predsednik Naučnog udruženja moskovskih terapeuta, profesor Pavel Vorobjov, navodi važno pravilo koje svi roditelji treba da zapamte kada je dete bolesno, a to je da mu daju da pije što više vode i da ni u kom slučaju ne dozvole da dehidrira.

On je za portal aif.ru istakao da je potrebno popiti po litar vode za svaki stepen povišene temperature – "Ljudi umiru od dehidracije i toksikoze, posebno deca, oni brzo dehidriraju. Moraju da piju dosta vode, dosta".

Takođe, dr Vorobjov ističe da brisanje deteta mokrom krpom može da pomogne kod veoma visoke temperature.

"Brišemo gornji deo grudi, vrat, čelo, krpom ukvašenom vodom sobne temperatura. To deci nije prijatno, ali to će pomoći da se temperatura spusti za jedan stepen, što nije loše i doneće im malo olakšanje", zaključuje on.

BONUS VIDEO:

Pedijatar vas savetuje kako da razlikujete STOMAČNI od KORONA VIRUSA Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)