Deci su se pojavile bradavice na telu - evo koji su pravi uzroci bradavica kod mališana i metode lečenja!

Bradavice su benigne izrasline (male kožne izrasline) virusnog porekla. Štaviše, infekcija se može preneti kontaktom sa drugom osobom, piše portal Parents.ru.

Kod dece, bradavice obično počinju da se pojavljuju u dobi od oko 5 godina i to je povezano sa postojećim hroničnim oboljenjima kože. Treba napomenuti da kod dece bradavice mogu nestati same 12-18 meseci nakon pojave. Dakle, ako primetite izraslinu na koži vašeg deteta, nemojte da paničite, već se prvo konsultujte sa dermatologom koji će odlučiti da li je potrebno da se ukloni. Samo lekar može tačno da utvrdi da li je u pitanju bradavica ili izraslina drugog tipa.

Bradavice kod dece su:

  • Obične ili izbočene. Obično se pojavljuju na prstima, rukama, kolenima ili laktovima. Male, tvrde izrasline imaju hrapavu površinu i izgledaju kao cvetić karfiola.
  • Ravne. Mogu da budu žute, svetlo braon ili roze. Obično se pojavljuju na licu, rukama, kolenima ili laktovima.
  • Plantarne bradavice. Pojavljuju se na stopalima. Dete može da se oseća neprijatno kada hoda. Guste su, keratinizovane, sive boje.
  • Viseće. U obliku prsta, boje mesa. Javlja se oko usta, nosa, očiju, direktno u ustima, nosu ili vratu.

Lečenje bradavica
Ne postoji specifičan tretman. Zbog toga bi bilo najbolje da metod lečenja preporuči lekar - pedijatar ili dermatolog. Korisno je da roditelji znaju da se za uklanjanje bradavica koriste masti i drugi proizvodi na bazi salicilne kiseline. Ovi lekovi se koriste za lečenje same bradavice. Postoje i flasteri za bradavice.

Takođe se koriste kriodestrukcija, elektrokoagulacija i lasersko uništavanje. Kriodestrukcija je uklanjanje bradavica pomoću tečnog azota, a elektrokoagulacija uklanjanje pomoću električne struje, ali morate shvatiti da kao posledice takvog izlaganja ožiljci mogu ostati na koži. Najsavremeniji metod lečenja danas je lasersko uništavanje – uklanjanje bradavica laserom.

Lasersko uklanjanje bradavica za decu
Na ovaj način možete ukloniti bradavicu sa bilo kog dela tela deteta. Ne postoje kontraindikacije za ovaj metod lečenja, ali se on radi isključivo po preporuci lekara. Laserski zrak je usmeren na bradavicu i ne utiče na susedna područja. Bradavica se bukvalno ili isparava erbijumskim laserom ili se odseče laserskim skalpelom. Izbor metode uklanjanja zavisi od vrste bradavice. Prilikom takvog izlaganja, zbog visoke temperature, laserski zrak ubija sve bakterije, tako da nakon uklanjanja bradavice nema upale.

Na mestu neoplazme formira se suva kora. Nestaje sam nakon 10-14 dana. Nakon toga se formira zdravo područje kože, isto kao i susedni. Ne postoje starosna ograničenja za lasersko uklanjanje bradavica za decu; to se može uraditi u bilo kom uzrastu, ali se to radi isključivo sa uputom dermatologa.

BONUS VIDEO:

Mama ima super trik kako da deca očiste sve za sobom TikTok/fawn_design

(Yumama/T.A.S.)