Iako pokušavamo bebe da zaštitimo od svih virusa i bakterija, ne treba da ih držimo pod staklenim zvonom. Šetnje napolju, puzanje po kući, gradski prevoz - deca su svakodnevno u dodiru sa prljavim površinama, a evo koje stvari su najprljavije prema bakteriologu Ksenia Melnikova,

Bakteriolog savetuje da ne idete u velike gužve tokom šetnje: prodavnice, supermarkete, prometne ulice. Pokušajte da ne koristite javni prevoz. Ako i dalje morate da odvedete dete u gužvu, dajte prednost ne kolicima, već nosiljci.

Ako vaša beba već hoda sama i aktivno je zainteresovana za svet oko sebe, pazite šta dodiruje. Svaka majka, koja ide u javni toalet sa svojom bebom, svakako će ga upozoriti da ništa ne dira rukama. Međutim, naučna istraživanja pokazuju da su najprljaviji predmeti često oni koji su deci previše pristupačni.

Naučno dokazano: kuhinjski sunđer za pranje sudova sadrži oko 135 hiljada bakterija, a ispod oboda WC šolje može ih biti više od 3 miliona. Štaviše, neki opasni mikrobi , kao što je salmonela, mogu ostati na dasci za sečenje do 1 mesec.

Kod kuće, najopasnije oblasti za dete su toalet, kupatilo, kuhinja i hodnik. Poznato je da na dasci za sečenje, na primer, milioni opasnih mikroorganizama mogu da žive mesecima. Ali deca obično ne puštaju u kuhinju - plaše se da će naći oštre noževe ili viljuške. Ali na ulici se roditelji ne ponašaju previše oprezno, iako glavne opasnosti čekaju dete ispred kuće. Zašto? Da, jer, napuštajući svoj stan, susreće se sa potpuno stranim i nepoznatim virusima i bakterijama. Ovo je posebno opasno za često bolesnu decu sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Dakle, na šta treba obratiti pažnju dok ste u šetnji?

  • Javni toaleti. Moramo osigurati da dete ovde ništa ne dira. Ali čak i u ovom slučaju, pranje ruku ili njihovo tretiranje vlažnim maramicama nije otkazano.
  • Dugmad u liftovima, na interfonima. Možete li zamisliti koliko ljudi svakodnevno dodiruje ove predmete?
  • Kvake na vratima i rukohvati u javnom prevozu omiljeno su stanište bakterija. Na primer, bacil tuberkuloze, koji je savršeno očuvan u spoljašnjem okruženju i može da živi na rukohvatu autobusa od nekoliko meseci do šest meseci.
  • Novac.
  • Tastatura. Ovde se može nakupiti više klica nego ispod ivice toaleta. Ako iz nekog razloga vodite dete sa sobom na posao, ne dozvolite mu da dodiruje tastaturu.
  • Kolica za bebe u supermarketima. Na njihovom dnu se nakupljaju bezbrojne fekalne bakterije.
  • Klinika. Uverite se da vaša beba ništa ne dodiruje dok čekate svoj termin. Iako je rad dečje ambulante organizovan tako da se isključi komunikacija između bolesne i zdrave dece, neke bakterije i virusi se mogu veoma brzo širiti i prodreti u susedne prostorije.

BONUS VIDEO:

Trik za vađenje trna detetu TikTok/doctormyro

(Yumama/T.A.S.)