Koliko neprospavanih noći, briga i pitanja se javljaju kod roditelja kada se njihovoj bebici ili detetu zapuši nos. Odrasli lako reše ovaj problem, inhalacijom ili kapima za nos, ali šta je najbolje rešenje kada je mališan u pitanju? Roditelji, po savetu lekara, koriste fiziološki rastvor za omekšavanje i izbacivanje sekreta, ali mnogi prave istu grešku zbog koje prehlada i nazeb kao da se "vraćaju"...

Održavanje higijene nosa kod deteta od ključnog je značaja za njihovo zdravlje, posebno u periodu virusa i bakterija. Zapušen nos je gotovo pa svakodnevnica brojnih porodica, posebno onih čija deca pohađaju jaslice ili vrtić, a u ovom periodu često im se uključuju i inhalacije. Međutim, roditelji nesvesno prave jednu grešku zbog koje upadaju u začarani krug prehlada.

Kod ispiranja nosa, ali i kod inhalacija potreban vam je fiziološki rastvor koji svaka kuća sa decom ima. Gotovo uvek imate bocu ovog rastvora u koji je ubodena igla i špric pomoću kojih se tečnost izvlači.

Velika greška koju roditelji često prave je ta što istim špricem izvlače fiziološki rastvor za ispiranje nosa i za inhalaciju. Razlog je taj što koliko god da operete špric nakon ispiranja nosića, mikroorganizmi koji se nalaze u nosu preći će na vrh šprica i ponovnim vraćanjem u bocu sa fiziološkim rastvorom, kontaminiraće njen sadržaj.

Ako isti fiziološki rastvor koristite i za inhalacije, budući da je već kontaminiran, ne činite svom detetu ništa dobro, nego zapravo stvarate začarani krug i produžavate trajanje bolesti.

Najbolja opcija je da imate dve odvojene manje boce fiziološkog rastvora kako biste jednu koristili za inhalacije, a jednu za ispiranje nosića.

BONUS VIDEO:

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies

Izvor: Yumama