Iako bolest obično pogađa osobe starije od 65 godina, retki poremećaji kao što je Alchajmerova bolest u detinjstvu mogu se javiti kod jednog deteta od 40.000 sa Sanfilipovim sindromom i kod jednog od 60.000 sa Niman-Pikovom bolešću. Ovdo je osam simptoma koje roditelji mogu da prepoznaju.

Bolest se naziva "Alchajmerova bolest u detinjstvu" jer su mnogi simptomi slični onima kod Alchajmerove bolesti kod odraslih. Sanfilipov sindrom je metabolički poremećaj koji može izazvati oštećenje mozga, što može izazvati simptome kao što su teškoće pri gutanju, jedenju ili hodanju, piše portal mirror.co.uk. Dok Niman-Pikova bolest može izazvati simptome kao što su teškoće sa govorom i koordinacijom. Oba poremećaja pripadaju grupi poznatoj kao poremećaji skladištenja lizozoma i izuzetno su retki.

Identifikacija stanja može biti složena u prvih nekoliko godina života, pri čemu se oba zdravstvena stanja lakše mogu otkriti kod dece od četiri godine pa naviše. Ali kako su ovi simptomi veoma retki, lekari će proći kroz dugu listu drugih stanja koja bi mogla da izazovu simptome deteta pre nego što im dijagnostikuju dečju Alchajmerovu bolest.

Testovi koje treba da uradi lekat su genetska testiranja kako bi se potvrdila dijagnoza. Samo oko 1 od 70.000 beba ima dijagnozu Sanfilipovog sindroma, što znači da je od suštinskog značaja da ne odbacite neobjašnjive simptome koje vaše dete može da ima.

Mada, nije jasno šta uzrokuje poremećaj kod dece, lekari veruju da genetika igra ključnu ulogu i da roditeljima nose gene za oba stanja, čak i ako ih sami nemaju. Simptomi Alchajmerove bolesti u detinjstvu u slučaju da dete ima Sanfilipov sindrom jesu: smanjenje motoričkih sposobnosti, kao što je hodanje, nejasan govor ili nemogućnost govora, pad mišićnog tonusa, brzo treptanje, spor intelektualni razvoj, neadekvatno ponašanje, napadi, poteškoće sa vidom ili sluhom.

Simptomi Niman-Pikove bolesti su: nedefinisan tonus mišića, respiratorne infekcije, čudni pokreti očiju, kognitivna nerazvijenost, poteškoće u ishrani.

Da li postoji tretman za dečju Alchajmerovu bolest?
Nimann-Pikova i Sanfilipov sindrom su retke i često smrtonosne bolesti, što znači da se istraživanja nastavljaju u cilju pronalaženju potencijalnog leka i efikasnog lečenja ovih stanja. Nažalost, pošto su oba stanja progresivna, deca sa bilo kojim od ovih stanja će razviti pogoršanje simptoma kako budu starija.

Međutim, stručnjaci preporučuju fizioterapeuta koji može da pomogne u izgradnji mišićne snage i suočavanju sa slabošću mišića. A pošto bolesti izazivaju poteškoće pri gutanju, ključno je osigurati da dete jede pravu ishranu. Pored toga, logoped može pomoći i u komunikacijskim veštinama.

BONUS VIDEO

Fizioterapeutkinja Ana Milisavljević vlasnica salona u kojem rade maserke Luh Metha Sariati i Ni Wayan Sariati Kurir/G.I.


Izvor: Yumama