Prva stvar koju roditelji dece sa autizmom primećuju jeste da njihov mališan zaostaje za vršnjacima. Stručnjaci ističu da je važno da se mame i tate na vreme angažuju i da se konsultuju sa specijalistima kako bi se uvele terapije koje mogu pomoći da dete bude samostalnije i da se uprkos autizmu razvija i sprema za život.

Koji su prvi simptomi koji roditelji autistične dece primete?

  • nedostatak produktivnog govora sa 1,5 godine (pojedinačne reči), a sa dve godine kratkih rečenica
  • ne odaziva se na svoje ime
  • ne ispunjava jednostavne zahteve
  • nedostatak pokazivanja i kontakt očima
  • stereotipno ponašanje i selektivnost hrane
  • hodanje na prstima

Sve češće se javljaju poremećaji iz autističnogspektra, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, odložen razvoj govora. Najčešća stanja: odložen psihoverbalni razvoj, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, poremećaji autističnog spektra .

Kada posetiti neurologa

Periodični lekarski pregledi od strane uskih specijalista obavljaju se prema odobrenom rasporedu, razlog za neplanirane posete mogu biti simptomi koji uznemiravaju roditelje: difuzno smanjenje tonusa - "tromo dete" - mlađe od 3 meseca, ograničenja motoričke aktivnosti (ne sedi do 6 meseci, ne puzi do 8 meseci, ne ide sa godinu dana), zabrinjavajućd gore opisano kašnjenje u govoru.

Izbegavanje kontakta očima nije uvek isključivo vezano za autizam. Poremećaji autističnog spektra su heterogena grupa stanja i njima se treba baviti od slučaja do slučaja. Vrlo često postoje uslovi kada je kontakt sa detetom otežan, uključujući i probleme sa slušnom percepcijom, a tada se timu specijalista pridružuje i audiolog. Noćne strahove i noćne more treba razlikovati, a tu nam pomaže video EEG praćenje dnevnog sna.

U drugim slučajevima, roditelji se javljaju neurologu zbog kašnjenja u razvoju: nedostatak govora, ili minimalan rečnik; karakteristike ponašanja - izbegavanje kontakta, uključujući vizuelno, stereotipno ponašanje, nedostatak komunikacije, elementi agresije; zaostajanje u intelektualnom razvoju. U poređenju sa vršnjacima, roditelj počinje da obraća pažnju na zaostajanje u razvoju svog deteta.

Zašto ne možete verovati upitnicima

Trenutno su razvijeni određeni upitnici za verifikaciju simptoma u različitim starosnim grupama, ali je i dalje potreban lekar da bi se izbegla subjektivnost. Tokom konsultacija, specijalista će odrediti količinu neophodnih istraživanja i proceniti neurološki status deteta.

Autizam karakteriše značajna varijabilnost simptoma i težine, što rezultira da nema dva ista pacijenta. Prema statistikama poslednjih godina, u Sjedinjenim Državama incidenca autizma je 1 na 60 dece, u Rusiji je 1 na 1000. Nažalost, u poslednje vreme postoji trend porasta pacijenata sa autističnim sepktrom, što za sobom povlači poteškoće. u vaspitanju i socijalizaciji takve dece. Zato je važno da roditelji reaguju i kada prvi put posmnjaju na simptome.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Da li MMR vakcina izaziva autizam?  Kurir TV