Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO ŽELITE DA VAS DETE VOLI I CENI ZA 50 GODINA, PRUŽITE MU JEDNU STVAR: Ovo je važnije od maženja, novca i obrazovanja

Kako da vas dete poštuje, voli i ceni i za 50 godina - klinički psiholog otkriva da je jedna stvar najvažnija u vaspitanju!

 Šta je najvažnije u vaspitavanju dece. Izvor: Shutterstock

Odnos, odnos, odnos – bez sumnje je ovo najvažnija stvar u odgajanju dece, kaže novozelandski klinički psiholog Najdžel Lata. Odnos je, Lata kaže, "eliksir za istrošene emocije i stresan život".

Lata nije jedini koji kvalitet odnosa stavlja na prvo mesto u roditeljstvu. Proučavajući koliki je roditeljski uticaj u kojoj sferi, američki ekonomista Brajan Kaplan iznosi prilično razočaravajuće podatke za prosečnog roditelja. Džaba ste plaćali engleski za novorođenčad, časove klavira za trogodišnjaka, programiranje za petogodišnjeg budućeg Bila Gejtsa – istraživanja koja nam najviše govore o tome koliko roditelji utiču na svoju decu, a koja se rade na jednojajčanim blizancima koji su razdvojeni na rođenju i odrastali u potpuno drugačijim porodicama i okruženjima – kažu da uticaj roditelja polako bledi s godinama. Razdvojeni blizanci koji se nikada nisu videli, u životu više liče jedno na drugo u pogledu karaktera, karijere, zdravlja, nivoa sreće, nego na ljude koji su ih odgajili i na braću i sestre sa kojima su odrasli, piše Zadovoljna.rs.

E, ali ima jedna stvar u kojoj roditeljski uticaj ne bledi!

Vaš mali knjiški moljac kome ste godinama svako veče čitali slikovnice možda će jednog dana potpuno bataliti knjige. Vaše Ajnštajnče sa deset medalja sa matematičkih olimpijada možda odluči da postane di-džej. Ali ako ste bili ljubazni, topli i puni ljubavi i poštovanja, vaše dete neće vam to zaboraviti. Trud koji ste uložili u dobar odnos sa detetom će ostaviti trag koji genetika ili okruženje ne mogu tek tako da izbrišu.

Za pedeset godina vaša deca će se sećati kako ste ih tretirali. Ako ste im pružali nežnost, verovatno to neće zaboraviti. Ako ste stalno besneli na njih, ni to neće zaboraviti. Lepe (ili ružne) uspomene su jedna od retkih stvari koju sa velikom verovatnoćom možete ostaviti svojoj deci u amanet.

Zapravo, saznanje da ne možete na silu od deteta napraviti drugog Novaka ili Džobsa ide vam naruku. Deca će vam verovatno ispasti sasvim ok i ne morate se toliko opterećivati njihovom budućnošću da im zbog nje uništite sadašnjost, kao i svoje izglede da im ostanete u lepom sećanju. Usmerite se na ono zaista bitno – i uživajte u odnosu, odnosu, odnosu.

(Zadovoljna.rs/Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:10
TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu?
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica