Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO "BARBI" FILM NIJE ZA DECU - ZBOG OVIH SCENA SE NE PREPORUČUJE MLAĐOJ PUBLICI: Evo koja je starosna granica

"Barbi" film je osvojio svet, a mnogi se pitaju koja je njegova publika - odrasli ili deca?

 Da li je film Barbi za decu-0745051854.jpg Izvor: Warner Bros / Ferrari / Profimedia

Film "Barbi" je konačno izašao, a "Barbi" manija traje već mesecima. Tako su mnogi brendovi plasirali "barbi" proizvode i napravili kolekcije, popularna lutka nikada nije bila više u centru pažnje, a od kada je izašao film, mnogi se pitaju - da li je za decu ili za odrasle. Kao starosna granica filma preporuka je da ga ne gledaju deca mlađa od 12 godina, u nekim zemljama od 11 godina, a u nekim je granica 13 - zašto je tako?

Radnja filma govori o životu savršene Barbi lutke u savršenom ružičastom gradu Barbilendu. Do sada zvuči kao film za školarce, ali kakva je to zapravo slika i zašto odrasli jedva čekaju da se Barbi pojavi na bioskopskim platnima?

Filmski stvaraoci, uključujući glumce, govore o tome kako je film "zaista o pronalaženju sebe". Jedan od ciljeva koji je sebi postavila rediteljka Greta Gervig bio je da pokaže da "ne morate biti plavuša i bela da biste predstavljali Barbiku".

Sama Gervig kaže da smo prinuđeni da "izmišljamo lutke kako bismo sebi objasnili šta znači biti čovek. Deo mene se pitao: možemo li dozvoliti da lutka bude čovek?" Iz navedenog, čini se da priča o Barbi lutki koju vole sva deca može naučiti decu važnim vrednosrima, ali, naravno, postoji nekoliko nijansi. Pažnja - mogući su spojleri!

Film sadrži teme koje više interesuju odrasle od dece

U jednom od trejlera, lik Margot Robi, smešeći se, pita ljude koji plešu sa njom: "Momci, jeste li ikada razmišljali o smrti?" U stvari, ova scena je pogled na egzistencijalne refleksije i strah od smrti, umotana u sjajni ružičasti omotač.

Prema rečima kritičara koji su već videli film, "Barbi" uključuje teme koje će više zanimati odrasle nego decu. Istovremeno, u filmu ima i humora, izgrađenog tako da bi svima bio smešan. Podseća na one dugometražne crtane filmove koji su istovremeno zanimljivi i deci i odraslima. Međutim, neki delovi filma mogu biti zbunjujući i teško će ih razumeti mlađi od 11 godina.

Deni Brogan, urednik organizacije koja recenzira sadržaj za decu, veruje da je Greta u film uključila sadržaj za odrasle, shvatajući da su najveći deo publike milenijalci koji su, kao i ona, odrasli uz Barbiku.

Barbi je naglašeno feministički film

Kada Barbi i Ken putuju iz Barbilenda u stvarni svet, gde ih čeka prava Mattel Corporation (korporacija za pravljenje igračaka), možemo videti kontrast između dva sveta. U svetu Barbi sve je usmereno na žene, dok je u našoj stvarnosti sve potpuno drugačije. Ken, kada je čuo mnogo američkih ideja o patrijarhatu, počinje da se ponaša drugačije: u najnovijem trejleru možemo videti scenu u kojoj junak Rajana Goslinga zahteva od doktorke da mu dozvoli da operiše jednog od njenih pacijenata. . "Ali ja sam muškarac!", kaže on kao odgovor na odbijanje.

Istovremeno, sama Barbi mora da se suoči sa stvarnošću u kojoj je seksualizovana i percipirana kao objekat. Čak se i lutka suočava sa uznemiravanjem: Barbi na kraju ošamari čoveka koji ju je maltretirao.

Roditelji nezadovoljni načinom na koji društvo tretira žene verovatno će biti zadovoljni porukom filma. Gervig se ne plaši da u filmu pokaže pravo iskustvo moderne žene: "Radi se o tome kako se žene posmatraju i tretiraju u našem svetu."

Film sadrži elemente nasilja

Naravno, govorimo o nasilju iz crtanih filmova: na primer, u tuči Kena koriste se igračke za bazen na naduvavanje i agresivni ples. Možda neke scene filma mogu uplašiti posebno osetljivu decu, ali u ovom slučaju na roditeljima je da odluče da li su spremni da pokažu film svojoj deci.

Međutim, kritičari imaju reči hvale i ističu da je film "detaljan komentar o tome šta znači biti žena, urađen na bizaran, divan i veoma zabavan način. Glumačka ekipa je sjajna, a Margot Robi i Rajan Gosling su rođeni da igraju Barbi i Kena."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:51
PREKINUTA PROMOCIJA NA PREMIJERI FILMA BARBI! Brat Sofije Milošević OTKIDAO GLAVE barbikama, a Angelina pričala o ČUDNIM igračkama
Izvor: Kurir televizij
Izvor: Kurir televizij

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica