Devojčica koja živi u okolini Soluna otišla je na Halkidiki (Grčka) na more sa prijateljima, a jutros se pojavila tragična vest - nakon što je uzela hranu iz obližnjeg restorana, 16-ogodišnjakinja je preminula.

Kako mediji navode, smatra se da je devojčica imala alergijski, odnosno anafilaktičkišok. "Moja ćerka je jela hot dog, ali je alergična na mlečne proizvode i uvek je oprezna kada jede napolju. Ne znam šta se tačno dogodilo i da li je u tome što je konzumirala bilo mleka", rekla je majka šesnaestogodišnjakinje, ističući da se devojčica srušila čim je jela.

Kako se navodi u medijima, devojčica je bila sa drugaricom koja je otrčala da joj donese lek, ali nije pomoglo. Pozvali su hitnu pomoć koja je, prema informacijama iz grčkih medija stigla kasno, posle 45 minuta.

Kod nekih ljudi, alergija na hranu može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju zvanu anafilaksa. Ovo može izazvati znakove i simptome opasne po život, uključujući:

  • Stezanje i zatezanje disajnih puteva
  • Otečeno grlo ili osećaj knedle u grlu koja otežava disanje
  • Šok sa jakim padom krvnog pritiska
  • Ubrzani puls
  • Vrtoglavica ili gubitak svesti

Kako se navodi na sajtu Mayo klinike, hitno lečenje je neophodno kada se javi alergijski šok. Ako se ne leči, anafilaksa može izazvati komu ili čak smrt.

Stručnjaci savetuju da potražite hitnu medicinsku pomoć ako vi, vaše dete ili neko drugi sa kim ste ima tešku alergijsku reakciju. Ne čekajte da vidite da li će simptomi nestati. Takođe, napominju da osobe koje imaju određeni vid alergije sa sobom, treba da imaju lek prepisan od strane lekara.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Evija, Grčka Tiktok/grckainfo