Juče je u selu Pahljevići u opštini Zvornik dvanaestogodišnju Samiru Abidović ujeo poskok i ona se trenutno nalazi u bolnici, piše portal Roditelji.hr. Devojčica je odmah dobila protivotrov i njeno zdravlje nije u životnoj opasnosti.

Zmije ne ujedaju često, a naše jedine dve otrovnice su poskok i riđovka. Poskok može da bude dužine od 60 do 80 cm, sivobraon je boje i ima cik-cak šaru duž leđa, vrh repa mu je obojen. Riđovka je malo manja od poskoka i na glavi ima šaru u obliku latiničnog slova V. Osnovna boja varira u zavisnosti od staništa.

Kada uplašite zmiju i ona vas ugrize, niste odmah u životnoj opasnosti. Smatra se da bi zdrava odrasla osoba mogla da preživi i bez seruma, ali zbog svih mogućih zdravstvenih komplikacija, protivotrov treba primiti što pre. Ujedi se najčešće nalaze na ekstremitetima. Na mestu ugriza obično se vide dve ubodne rane. Rana ne nije znak da je otrov ubrizgan u telo, simptomi će to pokazati. Sat vremena nakon ujeda, na mestu ugriza pojavljuju se bol i lokalni edem.

Šta činiti u slučaju ujeda? Prilikom pružanja prve pomoći potrebno je isisati otrov iz rane, vezati ekstremitet od mesta ujeda toliko da je blokiran protok limfe (ne vezivati pre nego što se venski put pojavi kao tanka potkožna traka koja se širi). Zavoj treba povremeno popuštati kako bi se sprečilo potpuno zaustavljanje cirkulacije. Ostalo je bolje prepustiti lekaru koji će isisati otrov i imobilisati ugrizeni deo tela.

BONUS VIDEO: 

Zmija ispod haube na tehničkom pregledu Tiktok/drinamedia

Izvor: Yumama