Bolest bubrega nastaje kada su naši bubrezi oštećeni i ne mogu pravilno da filtriraju krv. Ovo oštećenje može prouzrokovati nakupljanje otpada i tečnosti u telu, a bolest bubrega može izazvati i druge zdravstvene probleme. Ako se ne leči, bolest bubrega može biti opasna po život, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti bubrega. Iako su češći kod odraslih, problemi sa bubrezima se mogu javiti i kod dece.

Istraživači ne znaju tačno koliko dece ima bolest bubrega jer mnoga od njih imaju malo ili nimalo simptoma u ranim stadijumima bolesti. Međutim, pedijatri se slažu da su bolesti bubrega češće kod muške nego kod ženske dece. Simptomi koji ukazuju na probleme sa bubrezima kod najmlađih su:

  1. oticanje stopala, nogu, ruku ili lica
  2. povećano ili smanjeno izlučivanje urina
  3. penasti urin ili krv u urinu
  4. smanjen apetit
  5. povišena temperatura
  6. visok krvni pritisak
  7. svrab kože
  8. mučnina ili povraćanje
  9. nagli gubitak težine
  10. spor rast

Isto tako, pedijatri naglašavaju da se simptomi mogu razlikovati od deteta do deteta, u zavisnosti od uzroka samog oboljenja bubrega. Neki od njih uključuju urođene mane, nasledne bolesti, infekcije, sistemske bolesti, određene traume ili blokadu uretre.

(Index.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

OTAC SINU DONIRAO ORGAN Izvršena prva ovogodišnja transplatacija bubrega u Srbiji! Lekari posebno ističu JEDAN PROBLEM kurir televizija