Varičele ili ovčije boginje su bolest uzrokovana varičela zoster virusom. Glavni znak da je virus prisutan jeste osip po telu koji svrbi i pojavljuju se manji plikovi ispunjenim tečnošću. Virus se lako prenosi direktnim kontaktom – vazdušno-kapljičnim putem jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta obolelih, ali i dodirom ili kontaktom kontaminiranih predmeta. Imune su osobe koje su bolest već preležale ili su primile vakcinu protiv varičela.

Period od momenta izlaganja virusu do pojave prvih simptoma naziva se vreme inkubacije i traje od 2 do 3 sedmice, obično 13 do 17 dana, dok period zaraznosti (kada obolela osoba može da prenosi virus) pokazuje značajne individualne varijacije i traje najčešće 1 do 2 dana pre pojave osipa, pa sve dok se promene na koži ne sasuše i pređu u fazu kraste.

Osip traje od 5 do 10 dana, a pre nego što se pojavi, javljaju se i sledeći simptomi:

  • Groznica
  • Gubitak apetita
  • Glavobolja
  • Umor i opšti osećaj lošeg stanja

Boginje prolaze kroz tri faze:

  • Uzdignute tačkice koje se nazivaju papule, koje izbijaju tokom nekoliko dana.
  • Mali plikovi ispunjeni tečnošću zvani vezikuli, koji se formiraju za oko jedan dan, a zatim pucaju i cure.
  • Kore i kraste, koje prekrivaju plikove i potrebno im je još nekoliko dana da zarastu.
  • Nove izbočine se pojavljuju nekoliko dana. Tako da dete može iamti tačkice, plikove i kraste u isto vreme.

Na slici ispod pogledajte kako izgleda kada izbiju boginje, kako se suše i prelaze iz osipa u fazu kraste po danima.

Bolest je uglavnom blaga kod zdrave dece. Ali ponekad, osip može pokriti celo telo. U grlu i očima se mogu formirati plikovi. Takođe se mogu formirati u tkivu koje oblaže unutrašnjost uretre, anusa i vagine.

Ako mislite da vi ili vaše dete imate boginje, važno je da se konsultujete sa lekarom. Često se vodene boginje mogu dijagnostikovati pregledom osipa i drugih simptoma. Možda će vam trebati lekovi koji mogu pomoći u borbi protiv virusa ili u lečenju drugih zdravstvenih problema koji se mogu desiti zbog varičela. Takođe, prilikom zakazivanja recite da dete ili vi imate boginje kako bi se preduzela mera zaštite kod onih koji nisu bolest preležali.

Izvor: Yumama