U zimskom periodu dečiji nosići su često zapušeni, cure, sprečavaju normalno disanje i otežavaju spavanje. To posebno može da predstavlja problem ako duže traje.Istraživanje koje je sproveo Institut Murdok pokazalo je da je fiziološki rastvor u spreju jednako delotvoran kao i protivupalni steroidni sprej za nos.

Tokom istraživanja kod dece je došlo do ublažavanja poremećaja disanja u snu nakon šest nedelja korištenja. Rezultati su pokazali da je sprej za nos, odnosno fiziološki rastvor, uklonio hrkanje i druge poteškoće disanja kod dece dok su spavala, i to u oko 40 odsto slučajeva.

Međutim, ono što je još važnije, kod dece za koje je pedijatar već procenio da im je potrebno da se uklone krajnici, stanje se poboljšalo kod polovine ispitanika. 

sprej za nos-dete.jpg
Shutterstock Sprej za nos

Sprejevi za nos deluju tako što čiste nos i/ili smanjuju upalu ne samo u nosu, već ceo put niz zadnji deo grla do adenoida i tonzilarnog tkiva kako bi ublažili simptome. Hrkanje i poteškoće sa disanjem tokom spavanja pogađa oko 12 odsto dece i mogu da uzrokuju značajne dugoročne probleme koji utiču na kognitivne funkcije, ponašanje i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Stručnjaci koji su sprovodili istraživanje smatraju da bi pre svake operacije krajnika trebalo pokušati sa ovakvim lečenjem, i to tokom šest nedelja. Osim činjenice da ovaj sprej nije štetan i da ne sadrži kortikosteroide zbog kojih se drugi sprejevi ne mogu koristiti dugoročno, fiziološki ratvor je vrlo pristupačan i jeftin. 

(Yumama)