Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI VAŠE DETE PREVIŠE PIJE VODE? Prevelika žeđ i učestalo mokrenje mogu da budu znak dva ozbiljna zdavstvena problema

Ako vam dete previše pije vode i često ide u toalet posetite pedijatra.

 Devojčica pije vodu Izvor: Shutterstock

Češće se javlja problem da deca piju manje vode nego što bi trebalo, ali šta se zapravo dešava ako je piju dosta? Prevelika žeđ i pojačano mokrenje mogli bi da budu znak određenih zdravstvenih problema, upozoravaju predijatri.

Pojačana žeđ kod deteta može da bude simptom dijabetesa. Dijabetes je najčešća endokrina bolest u detinjstvu. Hronična je bolest i javlja se kad organizam ili ne proizvodi hormon pankreasa insulin ili ga ne koristi kako treba. Insulin kontroliše nivo šećera ili glukoze u krvi i količinu šećera koji se apsorbuje u ćelijama. Kako mozak koristi isključivo glukozu, neophodno je da se nivo šećera održava na zadovoljavajućem minimumu.Upravo su pojačana žeđ i učestalo mokrenje jedni od prvih simptoma koje roditelji prepoznaju kada njihovo dete ima dijabetes.

Osim dijabetesa, preterana žeđ kod deteta postoji mogućnost da ukaže na takozvani centralni dijabetes insipidus. Takođe, kako navodi The Brain Tumour Charity, može da bude jedan od simptoma tumora na mozgu kod dece.

 pregled-dete-pedijatar.jpg
Devojčica na pregledu
Izvor: Shutterstock

Do njega dolazi jer tumor ponekad poremeti hormone koje luči hipofiza u mozgu. Zbog ovog poremećaja telo ne može dovoljno da zadrži urin pa ispušta previše vode, što dovodi do preterane žeđi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica