Normalno je da zdrava deca imaju do 12 virusnih infekcija godišnje u prvih nekoliko godina života. Takođe nije retka pojava da se odmah nakon oporavka ponovo razbole, pa se roditeljima često čini da im je dete stalno bolesno. Kako odrastaju, učestalost obolevanja od virusnih bolesti obično se smanjuje.

Blage virusne infekcije ili prehlade kod većine mališana ne zahtevaju da se ide kod pedijatra i većina prolazi za pet do sedam dana. Ako potraju duže ili se simptomi pogoršaju u tom slučaju pregled je obavezan. Da biste izbegli moguće komplikacije, važno je da reagujete na prve simptome. 

Najbolji tretman je isključivo kvalitetan odmor kod kuće kako bi se organizam što pre oporavio i izborio sa bolešću. Pored navedenog postoji još nekoliko stvari koje mogu da mu pomognu u prvim danima infekcije.

Mama, dete, čaj, prehlada
Shutterstock Dete pije čaj

To podrazumeva davanje dovoljno tečnosti, dozvoljavanje detetu da se odmori, davanje lekova protiv bolova i temperature ukoliko je neophodno. Paracetamol i Brufen se piju ukoliko dete ima temperaturu iznad 38. Takođe možete da mu date ako ga previše boli grlo,uvo ili glava, ali smanjite malo dozu. Ukoliko se stanje i pored navedenog ne poboljša ili se simptomi pogoršavaju nemojte odlagati odlazak kod lekara.

(Yumama)