Mnogi stručnjaci tvrde da jezik zapravo najbolje otkriva potencijalne zdravstvene probleme kako kod odraslih tako i kod dece. Jedna od promena koje se često javljaju kod dece i koje mogu da zabrinu roditelje jeste geografski jezik. Najčešće se javlja kod mališana do četvrte godine, a dvostruko češće je uočen kod devojčica nego kod dečaka. Međutim da li je ova promena opasna?

Geografski jezik je upalno, ali bezopasno stanje koje zahvata površinu jezika. Kod dece koja imaju ovaj problem, jezik je prekriven svetlo crvenim poljima nepravilnog izgleda, ograničenim belim linijama. Zbog svog izgleda podseća na geografsku kartu, zbog čega je i dobio takav naziv.

U većini slučajeva nema nikakvih simptoma, iako se ponekad deca mogu žaliti na pojačanu osetljivost prilikom konzumiranja vruće, kisele ili začinjene hrane. Isto tako, kod nekih se mališana znaju pojaviti rane u ustima, bolovi u grlu i loš zadah.

geografski jezik.jpg
Shutterstock Geografski jezik

S obzirom na to da geografski jezik kod dece ne izgleda nimalo lepo, često se roditelji zabrinu da je reč o simptomu koji ukazuje na neku ozbiljniju bolest. Međutim, to nije tačno jer je geografski jezik potpuno bezopasno stanje koje samo prolazi nakon određenog vremena, bez potrebne terapije.

(Yumama)