Klizanje je sve popularnije među našom decom, a posebno mu se raduju u vreme praznika kada se za pravu zimsku čaroliju postavljaju i nova klizališta. Međutim, iako deca traže i žele da stanu na klizaljke, roditelji se često pitaju koji je to period u kom smeju da im dopuste klizanje.

Kako pedijatri kažu, minimalna starosna granica kada možete da dopustite detetu da proba klizaljke je 4-5 godina. Do ovog uzrasta oni imaju manje-više formiran skeletni sistem i ligamente, savladali su svoje telo i lakše im je da uhvate ravnotežu.

Takođe, treba uzeti u obzir i zdravlje deteta. Ako ima neke kontraindikacije, klizaljke mogu da postanu prekomerno opterećenje.

Vežbe i saveti za klizanje

  • Pre nego što dete počne da vozi, potrebno vam je da se zagreje. Zajedno sa detetom, pravite kružne pokrete sa nogama savijenim u kolenima. Napravite nekoliko okreta na levo i desno pa čučnite jer je neophodno da istegnete zglobove kako bi bili fleksibilniji.
  • Nemojte da koristite pingvine i druga pomagala na klizalištu jer su oni kao štake. Oslanjajući se na to, dete neće pobediti strah. Bolje je da ga držite za jednu ruku, a on drugom da 'hvata' ravnotežu.
  • Odmah ih naučite pravilan stav - stopala u širini ramena, ruke raširene kako bi održavale ravnotežu, kolena blago savijena, telo blago nagnuto napred.
Klizanje
Shutterstock Klizanje
  • Naučite ih i da pravilno padnu. Ako dete oseti da gubi ravnotežu, trebalo bi da čučne još niže i da ublaži pad, a da se tom prilikom i prevrne na bok.
  • Posle toga je vreme da nauče da svaku nogu podignu i da kruže u polukrug, pokušavajući da ostanu na jednoj nozi.
  • Sada je vreme da nauče da se odgurnu sa strane i da preduzmete samostalne korake. Ostanite blizu kako bi bili u pripravnosti, ili držite dete jednom rukom.
  • I što je najvažnije, naučite ih kako pravilno da koče. Najlakši način za početnike je da prestanu da se odguruju i da balansiraju dok se ne uspore, ili cik-cak, što usporava kretanje. Za drugu metodu, potrebno je da okrene klizaljke paralelno jednu sa drugom, zatim levo, pa desno.

(Yumama)