Medicinska sestra koja već dugi niz godina radi na pedijatriji upozorila je roditelje šta nikako ne treba da rade ukoliko im se dete guši od hrane.

Ona je istakla da se često susreće sa slučajevima da u trenutku gušenja deteta, mnogi roditelji mahinalno stavljaju prst u usta kako bi izazvali nagon da povrati komad hrane koji im se zaglavio. To je kobna greška koja može da pogorša situaciju.

"Vađenje hrane prstima je pogrešno jer vi tim postupkom gurate komad još dublje niz jednjak", istakla je na snimku i dodala da je udarac u leđa i Hajmlihov zahvat (za decu stariju od godinu dana) jedina sigurna opcija da se dete spase od gušenja.

Ona je na društvenim mrežama okačila snimak na kome je demonstrirala šta se zapravo desi ako prst stavite u detetova usta tokom gušenja:

"Ovo je cev veličine detetovog dušnika. Ako dete krene da se guši, vazduh ne može da uđe niti da izađe, zato je udarac u leđa i grudi jedini efikasan zahvat ukoliko ga pravilno izvedet i tako možete brzo da pomognete detetu da što pre izbaci komad hrane i dođe do vazduha", objasnila je.

Pogledajte snimak:

Gušenje deteta TikTok/tinyheartseducation

 (Yumama)