Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VAM SE DETE GUŠI, OVO NE SMETE DA RADITE: Medicinska sestra upozorila gde roditelji greše kada ih uhvati panika

Autor Sandra Krstanović

Ukoliko se dete guši, evo najsigurnijeg načina kako da mu pomognete.

 Gušenje, beba, hrana Izvor: Shutterstock

Medicinska sestra koja već dugi niz godina radi na pedijatriji upozorila je roditelje šta nikako ne treba da rade ukoliko im se dete guši od hrane.

Ona je istakla da se često susreće sa slučajevima da u trenutku gušenja deteta, mnogi roditelji mahinalno stavljaju prst u usta kako bi izazvali nagon da povrati komad hrane koji im se zaglavio. To je kobna greška koja može da pogorša situaciju.

"Vađenje hrane prstima je pogrešno jer vi tim postupkom gurate komad još dublje niz jednjak", istakla je na snimku i dodala da je udarac u leđa i Hajmlihov zahvat (za decu stariju od godinu dana) jedina sigurna opcija da se dete spase od gušenja.

Ona je na društvenim mrežama okačila snimak na kome je demonstrirala šta se zapravo desi ako prst stavite u detetova usta tokom gušenja:

"Ovo je cev veličine detetovog dušnika. Ako dete krene da se guši, vazduh ne može da uđe niti da izađe, zato je udarac u leđa i grudi jedini efikasan zahvat ukoliko ga pravilno izvedet i tako možete brzo da pomognete detetu da što pre izbaci komad hrane i dođe do vazduha", objasnila je.

Pogledajte snimak:

Pogledajte

00:23
Gušenje deteta
Izvor: TikTok/tinyheartseducation
Izvor: TikTok/tinyheartseducation

 (Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica