Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ODVIKNETE MALIŠANA OD SISANJA PALCA: Uz pomoć ovih praktičnih saveta pomozite detetu da se reši "loše navike"

Autor Sandra Krstanović

Mnogi roditelji brinu kako da odviknu dete od sisanja prsta, ovo su saveti koji će vam pomoći.

 dete spava.jpg Izvor: Shutterstock

Stručnjaci ističu da dok je beba mala nema razloga za brigu, međutim sisanje palca može postati jako "loša navika" kada detetu izrastu zubići.

Možda će vas zanimati

Ukoliko vaš mališan pasivno drži palac tokom dana, manje je šansa da nastane problem sa zubima. Dok deca koja konstantno sisaju palac stalnim potiskivanjem jezika uzrokoju deformitete zuba i vilice.

Takođe, stalno sisanje palca može da razvije probleme sa govorom.

Kako da odviknete mališana od sisanja palca?

Svako dete je za sebe, većina njih samo prestane da sisa palac između druge i četvrte godine, a mnogoj deci to postane uteha i navika čak do školskih dana.

Ovo su saveti stručnjaka kako da pomognete vašem mališanu da se oslobodi ove "loše navike":

1. Ne budite nestrpljivi

Nemojte siliti situaciju, ako previše oštro insistirate na tome ili ste agresivni samo ćete pogoršati situaciju. Nemojte stavljati flaster na palac, ili neke ljute začine, to će im samo stvoriti veću frustraciju. Većina dece sisaju palac kada su umorna ili potištena, probajte da mu nađete neku zamenu ( omiljena plišana igračka ili ćebence) i ukažite mu da je to njegova "nova uteha". Zapamtite za svaku naviku je potrebno strpljenje i vreme.

2. Pohvalite ga i nagradite

Kada izvadi palac vi ga obavezno pohvalite. Deca vole kada vide ushićenost roditelja i kada nešto dobro urade, možda ih ovakav način podstakne da brže prestanu sa sisanjem jer će shvatiti vremenom da nešto dobro rade.

3. Uključite što više dragih ljudi u ovaj proces odvikavanja

 dete sisa palac.jpg
Dete sisa palac
Izvor: Shutterstock

Važno je da to bude nežno ili čak smešno, ako to odvikavanje pretvorite u igru dete će lakše shvatiti.

4. Postepenost

Dete ne može odjednom da skroz prestane sa sisanjem palca. Pokušajte da ga navedete da to ne radi preko dana, nego da to isključivo bude vezano za spavanje.Što ređe bude sisao palac na kraju će skroz prestati.

5. Uposlite mu ruke

Ako je mališanu dosadno ili gleda crtani, on će često krenuti sa sisanjem. Ukoliko bude ima "pune ruke posla", ako vam pomaže ili crta ili slaže slagalicu skroz će zaboraviti na palac.

Pokušajte da ne brinete. Vaš mališan će na kraju prestati da sisa palac. Budite samo uporni i nežni i dete će samo shvatiti da je ovu fazu prerastao i da mu sisanje više ne treba.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica