Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMO OVAKO MOŽETE DA OJAČATE IMUNITET DECE: Ruski pedijatar Jevgenij Komarovski naglašava - u jednom uvek grešimo!

Poznati ruski pedijatar Jevgenij Komarovski ističe šta je važno za imunitet dece, a gde naročito grešimo!

 doktor jevgenij komarovski Izvor: printscreen/youtube TEDx Talks

Poznati ruski pedijatar Jevgenij Komarovski svakodnevno govori o zdravlju i blagostanju dece i porodice.

možda vas zanima

Jedna od tema kojom se bavi je jačanje imuniteta i greške koje rodtelji čine kada se dete razboli. On se veoma protivi upotrebi antibiotika za svaku, i najmanju, kijavicu kod dece.

Jevgenij ističe kako se na imunitetu ne radi uz pomoć lekova. "Svi lekovi koji se navodno koriste za imunitet su glupost", istakao je i dodao kako ti lekovi samo poboljšavaju materijalno stanje proizvođača.

On je govorio kako je od izuzetne važnosti za imunitet fizička aktivnost, dobro raspoloženje i temperaturni kontrast. Redovna fizička aktivnost, koja kod male dece može da se odnosi i samo na igru, a ne ciljane sportove, štiti od mnogih bolesti. Ona, takođe, može znatno olakšati bolest deteta. "Kada mi dolaze roditelji bolesne dece, često im savetujem da nabave psa. Pas je najsigurniji razlog koji može naterati roditelje da dva puta dnevno izvedu i dete u šetnju", rekao je doktor jednom prilikom. "Ukoliko je vaše dete veći deo godine bilo bolešljivo i neaktivno, možda bi najbolje rešenje za to bio odlazak na selo. Takva vrsta odmora može biti bolja i od odlaska na more, pa i da je u pitanju hotel sa pet zvezdica", smatra on.

Doktor je istakao da je potrebno imati određene uslove da bi se jačao imunitet. Tu govori o važnosti ishrane za dečje zdravlje. Da bi imunitet bio jak, dete ne treba da jede brzu i nezdravu hranu, kao ni veću količinu šećera. Višak kilograma takođe naglašava kao problem koji slabi imunitet.

Dodatni problem koji ističe jeste taj što, po njegovom mišljenju, mnoga deca od rođenja žive u gotovo sterilnom okruženju, imunitet tako nema na čemu da radi i da jača. Zbog toga dolazi do razvoja i nekih drugih problema, poput alergija i autoimunih bolesti.

Čuveni doktor jednom prilikom istakao je da je uloga roditelja u životu dece od velike važnosti i da je potrebno da se roditelji posvete, ma koliko bili zauzeti. "20 minuta dnevno od tate i 20 minuta od mame je sasvim dovoljno za normalno psihološko stanje dece. Nikada se neću složiti da zaposlen čovek ne može da izdvoji toliko vremena", rekao je doktor Jevgenij Komarovski.

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica