Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SU DECA OPSEDNUTA DINOSAURUSIMA: Vole ih i devojčice i dečaci, a evo kako to utiče na njihov razvoj

Da li su i vaši mališani opsednuti dinosaurusima? Pogledajte šta se zapravo krije iza toga!

 dinosaurusi_336124859 Izvor: Shutterstock

Ta bića izumrla pre 65 miliona godina nekako su našla put do znatiželjnih dečjih umova. Deca znaju da imenuju i vrste, obožavaju da listaju knjige o dinosaurusima, gledaju crtane sa njima, a o igračkama da ne govorimo.

možda vas zanima

Naučnici tvrde da bar trećina dece koju su posmatrali ima psihološki fenomen koji počinje da se javlja oko 18. meseca detetovog života. Imaju jak interes, što nije loše, jer postaju pažljiviji, posvećeniji, raste im pažnja, ali i veština obrade informacija koje do njih dolaze.

Na primer, ako vaše dete zna svakog dinosaura poimence i još razume da li je biljojed ili mesožder, to je odličan temelj za dalje učenje, ali i za školu. Ovakvo intenzivna interesovanja u proseku traju između šest meseci i tri godine.

Za malu decu dinosaurusi su "bića" koja su oličenje nepoznatih i gotovo mističnih osobina. Tu su oštri zubi, velike kandže, ljuskasta tela, neobični udovi… Kako da se pomirite s nečim tako velikim, strašnim i nepoznatim, osim da ga upoznate, i to tako dobro da saznate sve o njemu? Čak i to da su izumrli i da više ne hodaju zemljom. Ta spoznaja na decu može delovati vrlo umirujuće i pomoći im da se lakše nose sa drugim zastrašujućim životinjama ili ljudima.

Ova bića uče decu ponajviše kako vrste nastaju i nestaju, kako se privremeno prilagođavaju i preživljavaju. Zainteresovanost za dinosauruse takođe pomaže deci da dobiju uvid u starost i vremensku crtu života na zemlji, pa cene ta zanimljiva bića koja su nekada davno postojala.

Neki naučnici veruju da fascinacija dinosaurusima nije ništa drugo nego davno ukorenjen instinkt lovca i lovine. Dakle, prema njihovim razmišljanjima, deca su vođena osnovnim nagonom "zanimljiv si mi jer bih u drugim okolnostima ja bio lovac, a ti moja moguća hrana" ili "zanimljiv si mi jer bi ti mogao biti lovac, a ja hrana koja beži od tebe".

Poljski psiholog Kazimir Dabrovski šezdesetih godina je pretpostavio da postoji pet područja u kojim deca pokazuju intenzivno i prekomerno uzbuđenje ili superosetljivosti. To su psihomotorno, taktilno, emocionalno, intelektualno, pa i imaginacijsko područje. Ljubav prema dinosaurusima pokriva više od jednog područja. Deca razmišljaju intelektualno, tražeći odgovore i objašnjenja na svoja pitanja. Te informacije potom obrađuju i svrstavaju u kategorije. Svakako uključuju i maštu, uranjajući u nepoznati svet fantazije, izmišljajući priče koje možda imaju, a možda i nemaju veze sa istinom.

yumama/vecernji.hr

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica